Együttműködnek a nukleáris programban is

A kétoldalú kapcsolatok javításáról tárgyalt Japán és Dél-Korea

A párbeszéd mélyítéséről és megromlott kapcsolataik javításáról állapodott meg a japán és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes azon a csütörtöki találkozón, amely az első magas szintű érintkezés volt Tokió és Szöul között azóta, hogy nyáron egy szigetvita miatt elmérgesedett a kétoldalú viszony.

2013.01.10 16:37MTI

A tokiói találkozón Kavai Csikao japán és An Ho Jung dél-koreai külügyminiszter-helyettes arról is megállapodott, hogy a két ország együttműködik az észak-koreai nukleáris- és rakétaprogram kérdésében - jelentette a Kyodo hírügynökség.
 
A két szomszédos ország viszonya azért romlott meg augusztusban, mert Ri Mjong Bak dél-koreai elnök meglátogatta Dél-Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert japán-tengeri szigetcsoportot, amely Szöul fennhatósága alatt áll, de Tokió magáénak tartja azt. 

Azóta mindkét ország új vezetőt választott, ami elemzői remények szerint tiszta lapot nyithat a kapcsolatokban. A két hete beiktatott japán kormányfő, Abe Sindzó jelezte, hogy kabinetje az elmérgesedett dél-koreai kapcsolatok javítására fog törekedni. Ennek érdekében Abe a múlt héten különmegbízottat küldött Szöulba. 

A diplomata tárgyalásokat folytatott Pak Gun Hje decemberben megválasztott dél-koreai elnökkel, szerdán pedig Abe fogadta Pak egy bizalmasát. Japán azt is bejelentette a héten, hogy korábbi tervével ellentétben egyelőre nem viszi a Nemzetközi Bíróság elé a szigetvitát. A két ország viszonyának javulására vonatkozó óvatos optimizmus ellenére Pak továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a Koreai-félszigetet 1910 és 1945 között gyarmati uralom alatt tartó Japánnak szembe kell néznie múltjával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.