A világ legnagyobb halpiacán

Közel négyszázmillió forintos rekordáron kelt el egy 222 kilós tonhal Japánban

Soha nem látott összegért, 155,4 millió jenért (kb. 380 millió forintért) kelt egy 222 kilós kékúszójú tonhal (Thunnus thynnus) a világ legnagyobb halpiacán, a tokiói Cukidzsin szombaton az idei szezonnyitó árverésen.

2013.01.06 13:56MTI

A tavalyi rekordot háromszorosan felülmúló árat a Sushi-Zanmai étteremláncot működtető cég, a Kiyomura Co. fizette, amely a 2012. eleji rekordot is felállította az akkori 56,49 millió jenes árral.
   
Kimura Kijosi cégtulajdonos elmondta, hogy noha az idei első tonhalbeszerzés valóban "kissé többe került" a tavalyinál, "meg akarnak felelni vendégeik elvárásainak, akik a tavalyihoz hasonlóan idén is a legjobb minőséget szeretnék".
   
A kilónként 700 ezer jenes (1,7 millió forintos) csillagászati árat megadó étteremlánc még aznap felszolgálta apró szusifalatokként a nyilvánvalóan reklámcélból megvásárolt rekorder tonhalat, de nem a megfizethetetlen beszerzési, hanem a szokásos, darabonként 128 és 398 jen (300-1000 Ft.) közötti áron.
   
A kékuszonyúnak is nevezett kékuszójú tonhal legzsírosabb részéből készített szusifalat, az otoró darabonként 2000 jenbe (5000 Ft.) kerül a legdrágább ginzai szusivendéglőkben.
   
A szombaton eladott rekorder tonhalat egy 36 éves omai halász fogta ki a tengerből december 29-én, Aomori kormányzóságban. A férfi azt mondta, "elakadt a szava" a "hihetetlen" vételár hallatán.
   
A szerte a világon lehalászott tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el, főleg szusi és szasimi alapanyagaként. A túlhalászás miatt mindhárom kékuszójú tonhalfaj állománya drámaian csökkent a világon, a dél-csendes-óceáni fajé például már csak 3-8 százaléka az eredetinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.