A kormány többsége miniálisra csökkent

Minimális többséget szerezhetett a konzervatív-liberális koalíció Alsó-Szászországban

Várhatóan a konzervatív-liberális koalíció vezetheti tovább a németországi Alsó-Szászország tartományt, a kormány többsége azonban minimálisra csökkent a vasárnapi helyi törvényhozási választás első részeredményein alapuló becslések szerint.

2013.01.20 20:36MTI

A konzervatív CDU és a liberális FDP valószínűleg összesen 73 helyet szerez meg a hannoveri tartományi gyűlésben, a 2003 óta kormányzó koalíció leváltására készülő szociáldemokraták (SPD) és Zöldek pedig várhatóan együtt 72 helyet nyertek el a ZDF országos közszolgálati televízió röviddel 20 óra előtt készült becslése szerint. 

A konzervatívok és a liberálisok a másik országos közszolgálati csatorna, az ARD becslése szerint is csupán egy mandátummal szereztek többet, mint a tartományi gyűlésbe bejutott másik két párt együtt. A választás nagy nyertesének az FDP tűnik, amely 10 százalék körüli eredményt ért el, pedig a támogatottsága még egy hete is az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt volt.
 
Az Alsó-Szászországot a liberálisokkal 2003 óta kormányzó CDU a várakozásoknak megfelelően az első helyen végzett, de támogatottsága az öt évvel korábbi előző választáson szerzett 42,5 százalékról a 36-38 százalék közötti sávba süllyedt. Az SPD a második helyen futott be, támogatottsága 30,3 százalékról 33-34 százalékig emelkedett. A Zöldek a szavazatok 13,5 százalékát szerezték meg. 

Ez minden korábbinál jobb eredmény, és jelentős előrelépés a 2008-ban szerzett 8 százalékhoz képet, de a két ellenzéki párt valószínűleg így sem tudja majd leváltani a kormányt. A Baloldal 3 százalék körüli eredményt ért el. A szociáldemokratáktól balra álló párt így a kiesik a hannoveri Landtagból - tartományi gyűlésből -, ahol az utóbbi másfél év tartományi sikerei alapján sokáig esélyesnek tartott Német Kalózpártnak sem lesz képviselete, mert a szavazatok 1,8 százalékát szerezte csak meg. 

A második legnagyobb német tartományban a választásra jogosultak 60,5 százaléka vett részt a választáson. 2008-ban 57,1 százalékos volt a részvételi arány. Az alsó-szászországi választás az utolsó erőpróba a szeptemberi országos parlamenti választásig, leszámítva az ugyancsak szeptemberre kiírt bajorországi választást, ahol azonban a CDU testvérpártja, a CSU hagyományos túlsúlya miatt a pártszerkezet jelentősen eltér az országostól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.