Mára meghaladja a 600 ezret

ENSZ: egy hónap alatt százezerrel nőtt a szíriai menekültek száma

Egy hónap alatt több mint százezerrel emelkedett a Szíriával szomszédos országokban és Észak-Afrikában regisztrált szíriai menekültek száma, s mára meghaladja a 600 ezret - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

2013.01.11 14:36MTI

A szervezet adatai szerint a térség országaiban menekültként nyilvántartásba vett szíriaiak száma mára meghaladta a 612 ezret, szemben a december 11-i, 510 ezret közelítő adattal.
   
"Ez egy nagyon jelentős növekedés" - hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Adrian Edwards, a UNHCR szóvivője. Edwards hozzátette, hogy az általuk tett előkészületek ellenére számos menekült szenved a hidegtől és a csapadéktól a táborokban elhelyezett szíriaiak közül is.
   
Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF csütörtökön szólította fel sürgős adományozásra a nemzetközi közösséget a jordániai Zaatariban felállított menekülttábor lakóinak megsegítésére. Az elmúlt napok heves esőzései miatt ugyanis a 62 ezer menekültet befogadó tábor sártengerré változott, legalább 500 sátor összedőlt, az UNICEF 2012-ben gyűjtött forrásai pedig már kimerültek.
   
A UNHCR szóvivőjének pénteki beszámolója szerint 2013 első hetében tovább nőtt az újonnan Jordániába érkező menekültek száma. Naponta több mint 1100-an lépik át a határt, és szavai szerint "sokan mezítláb, sáros és havas ruhában érkeznek".
   
Lahdar Brahimi, az Arab Liga és az ENSZ szíriai különmegbízottja pénteken kezdett háromoldalú megbeszélést Genfben amerikai és orosz tisztségviselőkkel, hogy tovább keressék a politikai megoldást a 22 hónapja tartó, eddig több mint 60 ezer ember halálát okozó szíriai polgárháború lezárására.
   
A világszervezet becslései szerint ha a háború folytatódik, 2013 közepére az 1,1 milliót is elérheti azoknak a szíriaiaknak a száma, akik a Bassár el-Aszad elnök rezsimjéhez hű erők és a fegyveres lázadók harcai elől a környező országokban keresnek menedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.