Fogolycsere

Segélyszervezet: a szíriai lázadók 48 iránit engedtek el

A szíriai hatóságok megkezdték szerdán több mint kétezer bebörtönzött civil szabadon bocsátását, cserébe a szíriai lázadók által fogva tartott 48 iráni állampolgár elengedéséért - közölte a cserét lebonyolító török segélyszervezet. Ez a szíriai polgárháború első jelentős fogolycseréje.

2013.01.09 15:08MTI

"A szíriai rezsim ma megkezdte 2130, különböző szíriai városokban bebörtönzött civil szabadon bocsátását" - mondta a francia hírügynökségnek Serkan Nergis, az IHH iszlamista segélyszervezet szóvivője.

A civil foglyok szabadon bocsátása szerda reggel kezdődött meg Damaszkuszban, (a közép-szíriai) Homszban, (az északi) Idlíbben, (a nyugati) Latakiában, Tartúszban és másutt. A szabadulók között négy török állampolgár is van - tette hozzá. "A megállapodás a szervezetünk által hónapok óta civil diplomácia keretében folytatott tárgyalások eredménye" - hangsúlyozta.

A Reuters kérdésére Bülent Yildirim, az IHH Damaszkuszban tartózkodó vezetője elmondta, hogy a lázadók már elengedték iráni foglyaikat, akiket Damaszkuszba szállítanak iráni és szíriai tisztségviselők kíséretében. A 48 iránit tavaly augusztusban Damaszkuszból hurcolták el szíriai lázadó csoportok, akik azt állították, hogy foglyaik az iráni elit haderő, a Forradalmi Gárda tagjai. Teherán tagadta ezt, és azt hangoztatta, hogy síita zarándokokról van szó, akik egy szíriai szent helyet kerestek fel.

A mostani a 2011 márciusa óta tartó, eddig több mint 60 ezer ember halálát követelő szíriai polgárháború első jelentős fogolycseréje.

Az isztambuli székhelyű IHH segélyszervezet (Alapítvány az Emberi Jogokért, Szabadságért és Humanitárius Segítségért) olyan arab és muzulmán országokban tevékenykedik, mint Irak, Szíria, Palesztina, Jordánia, Libanon, Afganisztán, Pakisztán, Szudán, Szomália és Bosznia-Hercegovina. Az IHH szervezte 2010 májusában a Gázai övezet izraeli blokádját megtörni hivatott segélyflottillát is, amelynek Mavi Marmara nevű vezérhajóját izraeli kommandósok megtámadták. A kommandósok balul végződött műveletében meghalt a hajó kilenc török aktivistája, ami a török-izraeli kapcsolatok súlyos megromlásához vezetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.