Szíria

Dzsihádisták elfoglalták a taftanazi katonai repülőtér egy részét

Dzsihádista fegyveresek szerdán elfoglalták az északnyugat-szíriai Taftanaz katonai repülőterének egy részét, amelyet már hetek óta ostrom alatt tartottak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

2013.01.09 20:20MTI

Az emigráns emberjogi szervezet közleménye szerint a kormánycsapatok összecsaptak az an-Nászr Front harcosaival és az Ahrár as-Sam zászlóaljjal a taftanazi repülőtéren, amelynek több fontos szektorát elfoglalták a lázadók. Az OSDH szerint a dzsihádisták harcképtelenné tettek több helikoptert.

A légitámaszpont visszafoglalása érdekében, ahonnan az Idlíb tartomány elleni légitámadásokat végrehajtó repülőgépek felszállnak, a kormányerők tüzérséggel támadták a lázadók által elfoglalt szektorokat, valamint a közeli településeket - közölte az OSDH.

Katonai vezetők szerint a légierő több légicsapást hajtott végre a lázadók visszaverésére, súlyos emberi és anyagi veszteséget okozva nekik. A lázadók előrenyomulásáról a hadsereg illetékesei nem tettek említést.

Az OSDH szerint Észak-Szíriában összecsapások voltak az Aleppó tartománybeli Menag, Kuiresz és Neráb katonai repülőtereinél is. Aleppóban kilenc polgári személy halt meg tüzérségi tűzben, illetve a városban tevékenykedő orvlövészek fegyvereitől.

Egy Homsz közeli faluban egy család négy gyermeke halt meg egy légitámadásban szerdára virradó éjszaka - közölte az emberjogi szervezet, amely szerint 27-en haltak meg szerdán Szíria-szerte.

Az ENSZ szerint a 2011 márciusában kitört, majd fegyveres konfliktusba torkollott lázadásnak több mint 60 ezer áldozata van az arab országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.