Hanem Irán és Szíria

Netanjahu: nem a telepbővítés jelent veszélyt a világra

Az izraeli kormányfő szerint a világot az iráni atomprogram és a szíriai vegyi fegyverek veszélyeztetik, nem pedig a palesztin területeken lévő zsidó telepek bővítése.

2013.01.08 18:14MTI

Benjámin Netanhaju egy hivatalos közlemény szerint a ciszjordániai Ariel telepen tett látogatásán kedden, két héttel a parlamenti választások előtt. Látogatása során egyetemi rangra emelt egy ott működő főiskolát, és beszédet mondott.

Netanjahu szerint nem az Izrael által történő lakásépítés jelent veszélyt a világra, és nem is az, hogy a megszállt Ciszjordániában egyetemet hoz létre. A világot atomprogramjával Irán, valamint vegyifegyver-készleteivel Szíria fenyegeti - jelentette ki, hozzátéve: a történelem szigorúan ítél majd azok felett, akik Izraelt, egy demokratikus országot a saját népüket lemészároló és tömegpusztító fegyvereket birtokló diktatórikus rezsimekhez hasonlítják.

A ciszjordániai Ariel az egyik olyan teleptömb része, amelyet Izrael a palesztinokkal való békekötés után is meg akar tartani.

Ehud Barak védelmi miniszter decemberben erősítette meg, hogy a kormány egyetemi rangra kívánja emelni az Arielben működő főiskolát. Az izraeli területeken működő hét egyetemet irányító Felsőoktatási Tanács korábban megkérdőjelezte a döntést, úgy vélekedve, hogy az "politikai indíttatású". A tanács attól tart, hogy a többi izraeli egyetemhez hasonlóan ezt is külföldi bojkott fenyegetné.

Izraelben egyébként kedden a rádióban és a televízióban hivatalosan is megkezdődött a január 22-i választások előtti kampány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.