Adatgyűjtés a kormányerők ellen

Saját titkosrendőrséget alakítottak a szíriai lázadók

Saját titkosrendőrséget alakítottak novemberben dezertált katonákból és volt hírszerző tisztekből a szír lázadók azzal a céllal, hogy ellenőrizhessék a kényes katonai létesítményeket és katonai információt gyűjthessenek a kormányerők elleni tervezett támadásokhoz.

2013.01.10 15:48MTI

A forradalom védelmére létrehozott hírszerzés független a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezettől és a főként dezertőrökből álló Szabad Szíriai Hadseregtől. "A munkánk szervezett, belső törvény szerint működünk, elkötelezettek vagyunk a nemzetközi jog és az emberi jogok iránt" – közölte a brit hírügynökséggel a magát Hadzsinak nevező lázadó. 

A szervezet egyebek mellett megfigyeli Aszad családját, a hadsereg tábornokait és a felkelők hatáskörén kívül eső magas rangú vezetőket is A szíriai rezsim hírszerzése korábban segített hatalmon tartani több mint negyven éven át a jelenlegi elnök apját, Háfez el-Aszadot. 

A titkosszolgálatok által elkövetett visszaélések nagyban hozzájárultak a 2011 márciusában kezdődött, polgárháborúba torkolló elégedetlenségi mozgalomhoz. A szíriai sajtó hevesen támadta és a Nyugat bábjának nevezte Lahdar Brahimit nemzetközi közvetítőt, aki a BBC-nek adott szerdai interjúban bírálta a Bassár el-Aszad elnök által vasárnap ismertetett béketervet. 

Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja az interjúban a korábbiaknál is "szektásabbnak és elfogultabbnak" nevezte az Aszad-tervet. Az al-Vatan című kormánypárti lap szerint Brahimi ezzel "levetette a pártatlanság álarcát". A nyugati országok, az emigráns és az "eltűrt" szíriai ellenzék egyaránt elítélték az új Aszad-tervet, amelyben az elnök teljes egészében a rendszer által ellenőrzött átmenetet javasolt. 

Más lapok az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát vádolták azzal, hogy összeesküvést sző Szíria ellen, és Brahimit használja fel a kudarcai leplezésére. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF csütörtökön sürgős adományozásra szólította fel a nemzetközi közösséget a jordániai Zaatariban felállított menekülttáborban élő szíriaiak megsegítésére.
 
A rendkívüli heves esőzések miatt ugyanis a 62 ezer menekültet befogadó tábor sártengerré változott, rendkívüli módon megnehezítve a menekültek életkörülményeit. Legalább 500 sátor összedőlt. "A 2012-ben gyűjtött források kimerültek, és eddig nem kaptunk új segélyt. Kérjük a nemzetközi közösséget és az adományozókat, minél előbb fizessenek be új összegeket" – mondta Dominique Hype, az UNICEF jordániai képviselője. 

Továbbra is özönlenek a menekültek Szíriából Jordániába. Január eleje óta az UNICEF adatai szerint közel 10 ezer újabb menekült érkezett. A jordániai hatóságok szerint mintegy 290 ezer szíriai menekült tartózkodik a hásemita királyságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.