Irán tagadja

Fizetnek az "illendő" öltözködésért az orosz nőknek

Az iráni külügyminiszter-helyettes tagadta szerdán, hogy a busehri atomerőműben dolgozó orosz munkásnőknek fizetnének az egész testet elfedő lepel viseléséért, amint azt előző nap egy parlamenti képviselő állította.

2012.12.26 13:14MTI

"A külügyminisztérium helyszíni forrásainak és a helyi hatóságoknak a jelentései szerint teljesen hamis az az állítás, hogy a busehri erőmű orosz alkalmazottai pénzt kapnának (a lepelviselésért) - mondta Haszan Gasgávi a FARS hírügynökségnek. - Nincs ilyen kitétel sem az orosz hatóságok és az Iráni Atomenergia-ügynökség szerződésében, sem a helyi hatóságokkal kötött egyezményekben." Szerinte a szállásokon lakó orosz (női) alkalmazottak "tiszteletben tartják az érvényes normákat és hagyományokat", amikor kimennek a városba.

A félhivatalos ISNA hírügynökség keddi jelentése szerint Mahdi Muszavinedzsád, az erőműnek otthont adó déli Busehr kikötőváros képviselője panaszolta, hogy az Irán egyetlen atomerőművében dolgozó orosz nők nem tartják tiszteletben a szigorú iszlám öltözködési előírásokat, pedig ezek betartásáért pluszpénzt kapnak. Az iráni törvények értelmében minden nőnek tetőtől talpig el kell fednie a testét nyilvános helyen.

A képviselő közölte, hogy az ügyet jelenteni fogja az iráni parlamentnek. Arról nem beszélt, hány nő érintett a vétségben, testük mekkora felületét hagyták fedetlenül, és mennyi pluszpénzt kapnak a "helyes öltözködésért".

Oroszország a tervek szerint 2013 közepén adja át a közreműködésével létesített üzemet az iráni mérnököknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.