Fátyolfelhők, sárguló levelek

Csapadékmentes, napos őszünk lesz a héten

Hétfőn napközben vékony fátyolfelhők mellett többnyire napos időre számíthatunk, helyenként - elsősorban nyugaton - azonban tartósan felhős területek is előfordulhatnak.

2011.10.31 10:32ma.hu

Az éjszaka képződött pára-és ködfoltok még a délelőtt folyamán feloszlanak. A gyenge légmozgásban 12 és 16 °C közé melegszik fel a levegő. Kedden reggel többnyire derült lesz az ég, helyenként - elsősorban nyugaton - azonban ismét keletkezhet alacsonyszintű rétegfelhőzet. Többfelé párássá válik a levegő, ködfoltok képződnek - írja az Időkép.

Gyenge, a Kisalföldön mérsékelt légmozgásban -2 és +5°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a pára-és ködfoltok feloszlását követően túlnyomóan derült, napos időre készülhetünk, csak nyugaton lehet helyenként tartósabb az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

A Kisalföldön időnként megélénkül a délkeleti szél, 13 és 17°C közötti maximumokra van kilátás.

A hét végéig túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk reggelente pára-és ködfoltokkal. Számottevő csapadék nem valószínű. Pénteken többfelé megélénkül a szél.

Balatoni előrejelzés

Hétfőn napközben a hajnali pára-és ködfoltok, valamint az esetlegesen kialakuló alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlása után többnyire napos, őszi idő várható. Gyenge marad a légmozgás. Délután 13-14°C körül alakul a hőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 10°C-os, a Velencei-tó is 10°C-os.

Orvosmeteorológia

A hosszú hétvégén nem kell számottevő fronthatásra számítani. A reumatikus betegségekben szenvedők azonban, a helyenként megélénkülő szél miatt, sajgó fájdalmat érezhetnek az ízületeikben. A megfázásra is nagyobb az esély, ugyanis a reggeli órákban sok helyen párás, nyirkos lesz a levegő. Délutánonként azonban az ország nagy részén immunerősítő napsütésben lesz részünk, amely jó hatással lesz a közérzetünkre, ezáltal eltűnik a napok óta tartó lehangoltság. Bátran használjuk ki az alkalmat egy hosszú sétára vagy kirándulásra, de a réteges öltözködésről ne feledkezzünk meg. A reggeli és esti tartós ködfoltok miatt korlátozottak lesznek a látási viszonyok, ami fokozza a balesetveszélyt.

Közlekedésmeteorológia

Az eddigiekhez hasonlóan hétfőn napközben is a hajnali pára-és ködfoltok megszűnését követően országszerte kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. A napos tájakon érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. A napi középhőmérséklet csökkenésével lassan időszerűvé válik a téli gumik felszerelése. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 42. hét második felében az országos esőzések kimosták a levegőből a nyári gyomok virágporának maradékát is - véget ért az idei pollenszezon. A hét első felében a parlagfű pollenszemeiből még mértek tüneteket okozó, közepes koncentrációt - illetve szerdán Mosdóson még magas szintet is regisztráltak -, a legtöbb állomáson azonban már ekkor is csak legfeljebb alacsony szintet mértek. A hét második felében pedig az eső következtében már a parlagfű virágporából is csak pár szemet találtak a csapdákban - országszerte alacsony volt a terhelés, a 2011. év parlagfű szezonja véget ért. Csökkent a kültéri allergén gombák koncentrációja is - nagyon magas szintet csak az Alternaria mennyisége ért el 6 városban, másik 6-ban pedig magas szintet mértek, a Cladosporium koncentrációja Békéscsabán, Debrecenben és Győrött volt magas. A tél folyamán az allergén gombák koncentrációja időnként megemelkedhet. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által okozott allergiás megbetegedések.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.