Negyvenöten haltak meg

A pilóta hibája okozta a Szuhoj Superjet indonéziai katasztrófáját

A pilóta hibája okozta az orosz gyártmányú Szuhoj Superjet-100 típusú utasszállító repülőgép májusi, indonéziai, 45 halálos áldozattal járó katasztrófáját.

2012.12.18 08:37MTI

A hivatalos vizsgálat eredményét kedden ismertették Jakartában. A próbaúton lévő gép egy alvó vulkán, a Salak-hegy oldalának ütközött május 9-én, nem sokkal azután, hogy fölszállt Jakartából. 

Az utolsó információ az volt, hogy a kapitány - egy tapasztalt orosz pilóta, aki 10 ezer órát repült a Szuhoj Superjettel - és a másodpilóta engedélyt kértek a légi irányítástól, hogy 3 ezer méterről 1800 méteres magasságra ereszkedjenek. A repülőgép ezután eltűnt a radarképernyőkről. 

A pilótafülkében készült hangfelvétel szerint a kapitány az egyik utassal - egy potenciális vevővel - beszélgetett, így a műszerek hiába figyelmeztettek arra 38 másodperccel az ütközés előtt, hogy emelje föl a gépet. Az automata még hatszor megismételte a figyelmeztetést, de a pilóták kikapcsolták, mert azt hitték, rossz adatok lettek betáplálva, és a figyelmeztetés téves. 

A szimuláció szerint ha a pilóták az első figyelmeztetés után 24 másodperccel reagálnak a figyelmeztetésre, elkerülhető lett volna a katasztrófa. A Sky Aviation indonéz légitársaság tizenkét Szuhoj Superjet megvásárlásáról állapodott meg az orosz gyártóval. A gépek katalógusára nagyjából 23 millió euró.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.