Egy vulkán oldalába csapódott a gép

Holttesteket találtak az orosz Superjet roncsainál

A balesetet vizsgáló válságstáb egyik képviselője közölte: tizenkét holttestet találtak pénteken a kutatásban részt vevők azon a helyen, ahol előző nap egy orosz repülőgép egy vulkán oldalába csapódott Indonéziában bemutató repülés közben.

2012.05.11 11:48MTI

Közben Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök bejelentette: orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal abban állapodott meg, hogy a két ország szakértői együtt folytatják a kutatást, illetve a baleset körülményeinek és okainak kivizsgálását.
   
Egy indonéz lapban pénteken olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint a pilóták és az irányítótorony információcseréjét megzavarhatta az, hogy egyes utasok nem kapcsolták ki mobiltelefonjaikat. A szerencsétlenül járt gép fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Túlélője feltehetően nincs a balesetnek.
   
A mentők kötelek segítségével próbáltak feljutni a Salak vulkáni hegy majdnem merőleges oldalán arra a helyre, ahol a Szuhoj cég Superjet 100-as gépének roncsai szétszóródtak. Miután kiderült, hogy a gép fekete dobozát valószínűleg csak sokára fogják megtalálni, orosz és francia katasztrófamentők csatlakoztak a hazaiakhoz, így összesen 85-en vesznek részt a munkában. A sűrű köd miatt helikopterek pénteken meg sem tudták közelíteni a helyszínt.
   
"Már hullazsákokba tettük a holttesteket, de még nem hoztuk le őket" - mondta sajtóértekezletén Daryatmo marsall, az országos mentőszolgálat illetékese a jakartai Halim repülőtéren, ahova a tetemeket viszik majd. Daryatmo sok indonézhez hasonlóan csak egy nevet visel.
   
A 2211 méter magas Salak-hegy a fővárostól mintegy 80 kilométerre emelkedik. A repülőgép a hegyoldal egy igen meredek szakaszának ütközött körülbelül 1800 méter magasságban. A holttesteket hajókötelekkel fogják leengedni, majd gyalog viszik a legközelebbi útig, s helikopterrel szállítják Jakartába. Mindez "két-három napot" igényel a mentők szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.