Indonézia

Megtalálták a lezuhant Superjet roncsait

A kutatást végző helikopterek megtalálták az Indonéziában eltűnt orosz repülőgépet egy vulkán oldalában csütörtökön - közölte az indonéziai légierő egyik tisztje.

2012.05.10 11:00MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfőnek. Az áldozatok többsége indonéz volt. Putyin méltatta hivatali kollegájának a fáradozását a kutatás megszervezésére, és felkérte az indonéz szakértőkkel együtt dolgozó orosz partnereket, hogy aktívan működjenek közre a baleset okainak a felderítésében.
   
Az orosz gép szerdán este bemutató repülés közben, felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében. Ez már a második útja volt aznap, az első rendben lezajlott.
   
A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok, egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével, indonéziaiak voltak.
   
Ali Umri Labis őrnagy közlése szerint az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a kétkráterű Salak-hegy oldalában, 5000 láb (1700 méter) magasságban fedezték fel a repülő roncsait.
   
A gépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb (3400 méter) magasságról 6000 lábra (2000 méter) ereszkedjen, miközben a 6200 láb (2070 méter) magas hegy felé tartott.
   
A keresési műveleteket csütörtök hajnalban kezdték újra, a munkálatokban mintegy nyolcszáz ember, köztük katonák és rendőrök vesznek részt.
   
A Szuhoj eddig 170 gépre kapott rendelést a Superjet 100-as modellből, s 8 ilyen repülőgép már használatban is van az orosz Aeroflot, illetve az örmény Armavia légitársaságoknál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülőgép, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban az azóta csődbe ment Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet 100-as gépeket.
   
Az Aeroflot csütörtökön közölte, hogy nem áll szándékában lemondani a további megrendeléseket. Az orosz légitársaság jelenleg hat Superjet 100-ast üzemeltet, de összesen 30-at kíván beszerezni.

Az indonéziai bemutató repülések egy nemzetközi promóciós kampány részét képezték. A Superjet 100-ast előzőleg már bemutatták Mianmarban, Pakisztánban és Kazahsztánban, s Indonézia után Laosz és Vietnám következett volna.
   
A repülő 98 utas szállítására alkalmas, maximális hatósugara 4400 kilométer.
   
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök elrendelte az indonéziai repülőgép-katasztrófa vizsgálatát - közölte az orosz kormány csütörtökön. Az orosz központi nyomozóhivatal ennek nyomán bejelentette, hogy bűnügyi eljárás keretében indított vizsgálatot. Vlagyimir Markin, a testület szóvivője Moszkvában közölte: kivizsgálják, hogy a legénység megkapta-e a megfelelő kiképzést, és azt is, hogy a gép milyen műszaki állapotban volt, mielőtt Oroszországból a több országot érintő bemutató repülésekre indult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.