Iskolai lövöldözés

Sandy Hook hősnője: testével védte a gyerekeket - képpel!

Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett pénteken a connecticuti Newton Sandy Hook általános iskolájával - közölte hivatalosan a rendőrség.

2012.12.16 13:22MTI
Fotó: Facebook

A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat, illetve hétéves volt, valamennyien az iskola előkészítő osztályába jártak.

A 27 éves Victoria Leigh Soto a testével védte az elsőosztályosokat, amikor a gyilkos és a gyermekek közé vetette magát. A The Independent of Sunday című brit vasárnapi lap címoldalán "Sandy Hook hősnője" aláírással közölte a fényképét.

A tanárnő a jelentések szerint több gyermeket elrejtett a mosdóban, és a testével védelmezte őket a golyóktól.

Az iskola több alkalmazottja is hősként viselkedett. Például az a munkás, aki bekapcsolta a házi telefont, hogy figyelmeztesse a többieket, valami baj van az épületben. Az a gondnok, aki az életét kockáztatva végigrohant a termeken, hogy figyelmeztessen a veszélyre. Az az irodai alkalmazott, aki négykézláb vezetett ki tizennyolc gyermeket biztonságos helyre, majd papírt és ceruzát adott a kezükbe, hogy nyugton maradjanak.

Az iskola alkalmazottai - többen az életük árán - számos életet mentettek meg. "Hihetetlen hőstetteket hajtottak végre" - mondta Janet Robinson körzeti főfelügyelő. "A tanárok valóban a diákokra koncentráltak" - mondta újságíróknak szombaton.

Miután Adam Lanza fegyverrel a kézben berontott az iskolába, Mary Sherlach, az iskola pszichológusa és Dawn Hochsprung iskolaigazgatnője feléje rohant. A 47 éves Hochsprungot akkor lőtte le, amikor megütötte a fegyveres férfit.

Az 56 éves Sherlach veje, Eric Schwartz szerint úgy halt meg, hogy azt tette, amit szeretett: gyerekekkel foglalkozott.

Az egyik tanár, Theodore Varga elmondta: amikor elkezdődött a lövöldözés, az egyik gondnok végigrohant a termeken, hogy figyelmeztesse az embereket. Neki sikerült túlélnie a lövöldözést.

Kaitlin Roig tanárnő 15 diákot egy kis mosdóban rejtett el, s egy könyvespolcot húzott az ajtó elé, és felszólította a gyerekeket, maradjanak nyugton.

A rendőrség továbbra is nyomoz annak felderítésére, hogy miután megölte otthon az anyját, Lanza miért ostromolta meg több fegyverrel az iskolát.

A rendőrség korábban közölte, hogy bizonyítékokat talált az indítékra, de egyelőre nem hozza őket nyilvánosságra.

A fiúnak gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel, és az anyja több évre kivette az iskolából, magántanuló volt - mondta el Louise Tambascio, a My Place étterem tulajdonosa, ahol az anya törzsvendég volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.