A megállapodások ellenére

Az afgán elnök követelte az amerikai fogságban lévő foglyok szabadon engedését

Az érvényes megállapodások ellenére az amerikai erők fogságában lévő több tucatnyi fogoly szabadon engedésére és átadására szólított fel szerdán az afgán elnök.

2012.11.22 08:50MTI

Hamid Karzai szerint ezeket a rabokat azonnal át kell adni az afgán hatóságoknak. Az államfő azt követően követelt sürgős intézkedéseket, hogy megkezdődtek a tárgyalások, amelyeken megvitatják, milyen szerepet tölt be az Egyesült Államok Afganisztánban erői 2014-es kivonását követően.
 
Az elnök előzőleg olyan magas rangú védelmi, rendőrségi és igazságügyi tisztviselőkkel tárgyalt, akik felkeresték a korábban amerikaiak által ellenőrzött bagrami börtönt, és véleményük szerint az Egyesült Államok megsértette a börtön átadásáról szóló megállapodást. Karzai csütörtökig adott haladékot az amerikaiaknak arra, hogy elengedjék azokat, akik az afgán törvények szerint szabadulhatnak, illetve átadják azokat a foglyokat, akiket az amerikaiak a megállapodás aláírását követően zártak börtönbe. 

Washington az általa eddig fenntartott bagrami börtönt és 3,000 feltételezett tálib fegyverest adott át az afgán hatóságoknak - fél év alatt - szeptember 10-ig, valamint az azt követő két hónapos türelmi időben. A bagrami létesítményt sokan az ott történt komoly visszaélések miatt a Kuba szigetén, a guantánamói támaszponton létesített fogolytáborhoz, illetve az Irakban lévő Abu Graib börtönhöz hasonlítják. Az afgán elnök szóvivője a hét elején azt mondta, hogy több mint 70 olyan rabot tartanak fogva jogtalanul az amerikai hatóságok, akiket az afgán bíróságok már tisztáztak a vádak alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.