Átbillent

Az afgán elnök jóváhagyta több mint tíz halálraítélt kivégzését

Hamid Karzai afgán elnök, aki korábban tartózkodó állásponton volt a halálbüntetés alkalmazását illetően, hétfőn jóváhagyta több mint tíz halálraítélt kivégzését - közölte az államfő szóvivője.

2012.11.20 02:23MTI

Ajmal Fajzi tájékoztatása szerint az érintett elítéltek súlyos bűncselekményeket, nemi erőszakot, emberölést követtek el. A kivégzéseket kedden, illetve a következő napokban hajtják végre.

Afganisztánban engedélyezett a halálbüntetés, de 2001 vége, az iszlamista tálibok bukása óta nagyon ritkán alkalmazzák. A tálibok rendszeresen végeztek ki házasságtörés és az iszlám törvénykezés szerint súlyos bűncselekménynek minősülő tettek miatt embereket.

Hamid Karzai, akinek egyedül van hatásköre elfogadni vagy elutasítani a halálraítéltek kegyelmi kérvényét, eddig visszafogott volt az ilyen ítéletek engedélyezése ügyében.

A hatástalannak és korruptnak tartott afgán igazságszolgáltatás nagymértékben veszi figyelembe a beismerő vallomásokat, amelyeket a rendszert bíráló emberjogi szervezetek szerint gyakran kínzással csikarnak ki.

Azokat az elítélteket, akiknek a kivégzését most engedélyezték, "gyakran gyermekek sérelmére elkövetett nemi erőszakban, emberölésben és más súlyos bűncselekményekben találták bűnösnek. Egyikük például több gyermeket és az anyjukat ölte meg, kútba dobta őket" - közölte az elnöki hivatal egyik illetékese.

Egy afgán bíróság nemrégiben ítélte másodfokon halálra azt a katonát, aki öt francia társát ölte meg január 20-án Kabulban. A gyilkosságok miatt Nicolas Sarkozy akkori francia elnök úgy döntött, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, 2013 végéig kivonják a francia csapatokat Afganisztánból. Utódja, Francois Hollande 2012 végére hozta előre az időpontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.