Felgyorsította erőinek kivonását

Befejezte Franciaország a harci küldetést Afganisztánban

Elhagyta a francia hadsereg kedden Kapiszát, az utolsó afganisztáni tartományt, ahol még harcoló alakulatokkal volt jelen.

2012.11.20 08:33MTI

  Az ottani 400 utolsó katona kedden Kabulba utazott, ahonnan a búcsúztatási ceremónia után hazatérnek.
   
Kapiszában halt meg a legtöbb francia katona a terrorellenes afganisztáni fellépés keretében. Az 54 elesett miatt ezt tartották a legnehezebb "francia" terepnek az ázsiai országban.
   
Franciaország idén felgyorsította erőinek kivonását Afganisztánból, miután tavaly és ez év elején több merénylet vette célba katonáit. Az utolsó harci egységek még az idén elhagyják az országot, további ezer katona pedig jövő nyárig távozik - fejtette ki Guillaume Leroy, a hadsereg szóvivője kedden. Onnan kezdve mindössze 500 főnyi francia erő marad, akik továbbra is részt vesznek az afgán haderő kiképzésében és segítésében.
   
Ötven, Vardak tartományban tevékenykedő kiképzőtiszten kívül jövőre már valamennyi francia katona Kabulban állomásozik majd.
   
Franciaország az elmúlt évtizedben 88 katonáját vesztette el Afganisztánban, ennek több mint 60 százalékát Kapiszában.
   
A francia erők kivonásának felgyorsítását még Nicolas Sarkozy előző köztársasági elnök határozta el. Utódja, Francois Hollande még feszítettebb ütemű kivonulást rendelt el, amelynek következtében a francia harcoló egységek a NATO-erők 2014-es kivonását csaknem két évvel megelőzően távoznak Afganisztánból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.