Az al-Nuszra iszlamista szervezet elutasította

Szíria - a kormány elfogadja a tűzszünetet az ünnep idejére

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja szerint a damaszkuszi kormány hajlandó tűzszünetet kihirdetni a hét második felében tartandó muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha idejére.

2012.10.24 18:00MTI

Lahdar Brahimi ezt egy kairói sajtótájékoztatón jelentette be szerdán, és közölte, hogy a szíriai kormány még a nap folyamán vagy csütörtök reggel hivatalosan is megerősíti döntését.

Az algériai közvetítő elmondta, hogy kapcsolatba lépett néhány "harcoló csoporttal" is, és "a többségük elvben szintén elfogadta a fegyvernyugvást" péntektől.

Az algériai diplomata szerint ha a tűzszüneti bejelentések sikert hoznak, "arra építeni lehetne egy politikai folyamatba illeszkedő szilárdabb és tartósabb fegyvernyugvás érdekében".

Mindeddig sem a kormány, sem a fegyveres ellenzék nem nyilvánította ki egyértelműen, hogy szándékában állna tűzszünetet kihirdetni, hanem először a másik féltől követelte ezt.

Az előző nemzetközi megbízott, Kofi Annan áprilisban megszerezte ugyan a felek beleegyezését egy tűzszünethez, de azt azután egyikük sem tartotta be.

Brahimi szerdán videokonferencián tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a közel-keleti térségben tett körútjáról, amely vasárnap Damaszkuszban fejeződött be. Diplomáciai források szerint zárt ajtók mögött is megismételte, amit kairói sajtóértekezletén mondott, bár hozzátette: nem biztos benne, hogy a tűzszünetet betartják. A BT-től "félreérthetetlen és egyhangú támogatást" kért.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ideológiáját követő al-Nuszra iszlamista szervezet elutasította a tűzszünetet. A honlapjára feltett nyilatkozatban "piszkos játékról" írt, azt hangoztatva, hogy a damaszkuszi rendszer úgysem tartja be, amit ígér. Az al-Nuszra a saját állítása szerint már több súlyos merényletet elkövetett Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.