A muzulmán ünnep idejére

Szíria - Törökország és Németország is tűzszünetet szorgalmaz

Törökország is csatlakozott pénteken Lahdar Brahiminak, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjának a felhívásához, hogy az október 26. és 28. között tartandó íd al-adha muzulmán ünnep idejére tartsanak tűzszünetet a szemben álló felek Szíriában. Hasonlóképpen nyilatkozott a német külügyminiszter is.

2012.10.19 13:46MTI

"A Török Köztársaság nevében ma hivatalosan felszólítom az összes harcoló felet Szíriában, hogy tartson időleges tűzszünetet az íd al-adha ünnep idejére, de ha lehet, még hosszabb időre" - jelentette ki ankarai sajtóértekezletén Ahmet Davutoglu, a török diplomácia vezetője.

"Különösen fontos, hogy a szíriai rezsim haladéktalanul és feltételek nélkül szüntesse be a repülőgépekkel és helikopterekkel végrehajtott bombázásait a lakosság ellen, amelyek az utóbbi időben fokozódtak" - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy Damaszkusz "meghallgatja a nemzetközi közösség e felhívását", az ellenzék pedig "hasonlóképpen tiszteletben tartja a tűzszünetet".

Damaszkusz késznek mondta magát Brahimi javaslatának tanulmányozására. A térségbeli körúton járó algériai diplomata, aki pénteken délután szíriai fővárosba érkezett, csütörtökön Ammánban úgy vélekedett, hogy a tűzszünet lehet az alapja egy "politikai folyamat" beindításának, amellyel ki lehetne jutni a húsz hónapja tartó szíriai válságból.

Németország, amely tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), szintén támogatja az időleges tűzszünetet. "Ez fontos emberiességi reménysugarat jelentene Szíria népe számára - hangsúlyozta közleményében Guido Westerwelle külügyminiszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.