Szíria

Párizs elítéli Damaszkuszt a kazettás bombák bevetéséért

Laurent Fabius francia külügyminiszter elítélte szerdán, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje kazettás bombákat vetett be a felkelők elleni harcokban. A vádat civil szervezetek is hangoztatták már korábban, de Damaszkusz tagadja.

2012.10.17 11:40MTI

"Az utóbbi hónapokban (...) a rezsim újabb határt lépett át az erőszakban, amikor MiG-gépeket vetett be, majd TNT-s hordókat dobott le, nemrég pedig - ami még szörnyűbb - kazettás bombákat" - mondta a miniszter Párizsban az arab ország felszabadított északi övezeteit igazgató helyi civil bizottságok képviselőivel találkozva.

Mintegy húsz ország és nem kormányzati szervezet képviselői vettek részt a párizsi külügyminisztériumban rendezett találkozón, amelynek célja Fabius szerint az volt, hogy együtt tanulmányozzák a szíriai lakosság támogatásának módozatait. Franciaország hónapok óta pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt azoknak a régióknak, ahonnan a felkelők elűzték Aszad adminisztrációját és hadseregét. Fabius szerint ezek az övezetek "a szíriai terület felét" jelentik, "leopárdfoltokként" szétszórva az egész országban.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet hét végi jelentése szerint a kormányerők a közelmúltban repülőgépekről és helikopterekről orosz gyártmányú kazettás bombákat dobtak le lakott területekre a Damaszkuszt Aleppóval összekötő főútvonal térségében. A célpontok Maarrat-en-Numán, Tamanea, Taftánáz és al-Tah voltak, de bevetették azokat másutt, Homsz, Aleppó és Latakia tartományban, valamint a főváros, Damaszkusz közelében is - olvasható a jelentésben.

A szíriai hadsereg hétfőn tagadta, hogy kazettás vagy más néven fürtös bombákat vetett volna be a lázadók ellen. A SANA hivatalos hírügynökség által közzétett közleményben a hadsereg főparancsnoksága közölte, hogy nem is rendelkeznek ilyen fegyverekkel. A közlemény szerint az ilyen információk közzététele "a Szíria elleni dezinformációs kampány része".

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után - még a levegőben - ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. A kazettás bombák rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is. Szíria nem ratifikálta az e fegyverek használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.