Szíria-Törökország

A PKK megtorolja Törökországon, ha az megtámadja a szíriai kurdokat

Heves megtorlásokat helyezett kilátásba Törökország területén a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megbízott vezetője egy svájci lapnak nyilatkozva arra az esetre, ha a török hadsereg megtámadja a szíriai kurdokat.

2012.10.17 12:37MTI

Murat Karayilan a Le Temps című újság szerdai számának nyilatkozott az iraki kurdisztáni hegyekben, közel az iráni határhoz. Kijelentette, hogy a PKK szolidáris minden kurd törekvésével, egyben segítséget ajánlott fel a szíriai kurdoknak. Ha a török hadsereg megtámadja a szíriai kurd közösség tagjait vagy intézményeit, akkor azt török területen nagyon hevesen megbosszulják - tette hozzá.

Október elején három kurd - egy olyan kurd fegyveres csoport tagjai, amely szemben áll Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével, de bizalmatlan a felkelők iránt is - járőrözött a határ szíriai oldalán a többségükben kurdok lakta északkeleti Haszaka tartományban, amikor a túloldalról a török tüzérség lövései eltalálták őket. A lelőtt kurd harcosok a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia tagjai voltak, amely közel áll a Demokratikus Egység Pártjához (PYD), a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ágához.

Ankara azzal vádolja Damaszkuszt, hogy számos észak-szíriai terület felügyeletét rábízta a helyi kurdokra és ezért Törökország a PYD állásait úgy tekinti, hogy azok ellen irányulnak.

A török hatóságok által betiltott PKK-t Ankara, az EU és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja. A szervezet 1984 óta küzd az önálló kurd állam megteremtéséért, amelyről időközben ugyan lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a kurd kisebbség számára. A harcokban mintegy 45 ezren veszítették életüket. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.