Támadás a hírszolgáltatók függetlensége ellen

Szíria és Irán zavarják a hírműsorok nemzetközi adásait

Az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) hétfői közlése szerint Szíria és Irán szándékosan zavarták meg múlt héten azokat a hírműsorokat, amelyeket műholdon keresztül sugároznak a Közel-Kelet egyes részeire.

2012.10.22 18:22MTI

A genfi székhelyű EBU közleménye megállapítja, hogy a múlt héten kezdett zavarás támadás a hírszolgáltatók függetlensége ellen. A zavarás nyomán elnémultak többek közt a BBC, a France 24, a Deutsche Welle és az Amerika Hangja adásai a térségben. Az európai műholdas szolgáltató, az Eutelsat azt állítja, hogy a zavarás Szíriából és Iránból származik. 

Ingrid Deltenre, az EBU főigazgatója azt mondta, hogy a zavarás "támadás a média szabadsága ellen", mert megakadályozza, hogy a hírfolyam eljusson az emberekhez, ami egyetemes emberi jog és a demokrácia egyik alapvető alkotóeleme". Az EBU szerint valószínű, hogy a zavarás oka az Eutelsat döntése, miszerint az Európai Unió Irán elleni szankciójának megfelelve nem sugározzák az iszlám köztársaság 19 csatornájának adását. A műsorok szándékos zavarását tiltja az ENSZ Nemzetközi Távközlési Szövetsége, amelynek Szíria és Irán is tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.