Katonai támaszpontért harcolnak

A szíriai hadsereg több légitámadást hajtott végre Maarrat-en-Numán ellen

Több légitámadást hajtott végre a szíriai hadsereg szerdán Maarrat-en-Numán ellen, ahol lázadók és katonák egy fontos katonai támaszpontnak s a Damaszkusz és Aleppó közötti, stratégiai fontosságú autópálya egy szakaszának az ellenőrzéséért harcolnak.

2012.10.24 12:09MTI

Az első légitámadást az északnyugat-szíriai Idlíb tartománybeli Maar-Semsa falu és Maarrat-en-Numán ellen hajtották végre a harci gépek, majd a második hullámban Maar-Smarin falura dobtak a vadászbombázók nyolc bombát, miközben erőteljes robbanások hallatszottak Maarrat-en-Numánból és a környező településekről is – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű szervezet szerint a légitámadásban Maar-Surín faluban szerda reggel egy család öt tagja – az apa, két fia, valamint két másik családtag, egy nő és egy fiatal férfi - halt meg. 

A térség legnagyobb katonai támaszpontja, Vádi-Daíf környékén heves harcok folytak lázadók és katonák között. A szíriai légierő eközben Damaszkusz északkeleti elővárosait, Irbínt és Harasztát tüzérséggel lőtte, a földi harcokban négy lázadó meghalt. Az OSDH adatai szerint a lázadás kezdete, 2011 márciusa óta több mint 34 ezren haltak meg. Vállról indítható föld-levegő rakéták, köztük amerikai Stringerek jutottak a lázadók birtokába – írta az Interfax orosz hírügynökség Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnökre hivatkozva. 

Makarov a hírügynökséggel közölte: a vezérkarnak értesülései szerint a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló lázadóknak különböző országokból származó, vállról indítható rakétáik vannak. A tábornok szerint lehetséges, hogy a lázadóknak különböző módon, így polgári légi járatokon szállítottak különböző fegyvereket és lőszert, köztük a vállról indítható rakétákat. "Az ügy súlyos" – mondta. Az NBC News amerikai hírtelevízió július végén azt jelentette, hogy a lázadókból és dezertőrökből álló Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) közel két tucat vállról indítható légvédelmi rakétát szerzett be. Az SZSZH politikai tanácsadója akkor tagadta ezt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.