Tizet elfogtak közülük

Fegyveresek foglaltak el egy hőerőművet Elefántcsontparton

Fegyveresek rövid időre elfoglaltak egy nagy teljesítményű hőerőművet hétfőn Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban.

2012.10.16 07:48MTI

Nagyjából 30 fegyveres tört be az Azito hőerőműbe, de kiszorították őket, és tízet elfogtak közülük. Halottakról, sebesültekről nem érkezett jelentés. A beszámolók szerint a támadók katonai egyenruhát viseltek. A támadásban megrongálódott az erőmű egyik turbinája, amely az elefántcsontparti áramtermelés 15 százalékát adja. Elefántcsontparton megbízható az áramellátás, a nyugat-afrikai ország önellátó, sőt exportál áramot a környező országokba, Ghánába, Beninbe, Togóba, Maliba.
 
A hőerőmű elleni akcióval egyidejűleg Bonoua városában, Abidjantól 60 kilométerre keletre fegyveresek megpróbáltak betörni a helyi rendőrőrsre, hogy fegyvereket zsákmányoljanak. A világ első számú kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban tavaly rövid ideig polgárháború dúlt, miután az addigi államfő, Laurent Gbagbo nem volt hajlandó elismerni, hogy ellenfele, Alassane Ouattara győzött az elnökválasztáson.
 
A harcokban több mint 3 ezer ember vesztette életét, és a volt elnök ellen eljárás indult a hágai állandó Nemzetközi Büntetőbíróságon emberiesség elleni bűntettek miatt. Augusztus óta több katonai célpontot fegyveres támadás ért Elefántcsonparton. Ouattara elnök a Hágában perére váró Gbagbót és a volt államfő híveit vádolja az akciókkal. Egy múlt heti ENSZ-jelentés szerint a Gbagbo-rezsim több volt tagja Ghánából megpróbálja megdönteni Ouattara kormányát. Állítólag zsoldosokat toboroztak, sőt kiképzőtáborokat működtetnek Libéria keleti, Elefántcsontparttal szomszédos részén. 

Hétfőn Ghánában bejelentették, hogy egy menekülttáborban letartóztattak 43 embert, akik Ghánából kiindulva fegyveres támadásokat hajtottak végre Elefántcsontparton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.