Jelentős szerepe volt Abidjan felszabadításában

Elefántcsontpart: Ouattara erői megölték az egyik szövetséges hadurat

Az új elefántcsontparti elnök erői végeztek a nyugat-afrikai ország egyik legismertebb hadurával, akinek jelentős szerepe volt Abidjan felszabadításában, így Alassane Ouattara tényleges hatalomra jutásában.

2011.04.28 16:32MTI

Az úgynevezett "Láthatatlan Csapattest" vezetőjének életét szerda este oltották ki az Ouattarához hű katonák egy támadás során - közölte csütörtökön a védelmi minisztérium egyik szóvivője.
   
Ibrahim "IB" Coulibaly 1990 és 1993 között az akkor miniszterelnöki posztot betöltő Ouattara testőrségét irányította. Az ismert hadúr 1999-ben, majd 2002-ben is megpróbált erőszakos hatalomátvételt végrehajtani, de nem járt sikerrel.
   
Az új elnök a tavaly év végi választások nyomán kirobbant, hónapokig tartó összecsapások során kezdetben igyekezett ugyan elhatárolódni a nevében harcoló Coulibalytól, végül aztán mégis elfogadta segítségét a választásokon alulmaradt Laurent Gbagbo eltávolításához. A hadúr azonban Gbagbo legyőzése után - Ouattara felszólítása ellenére - nem volt hajlandó lefegyverezni embereit, potenciális veszélyt jelentve ezzel az új kormány stabilitására.
   
A védelmi tárca egyik szóvivője, Leon Alla Kouakou az AFP francia hírügynökségnek elmondta, miután az elnök erői szerda délelőtt megpróbálták egy "békéltetési művelet" keretében a lefegyverzés kérdését megoldani, Coulibaly túszul ejtett egy családot. A hadsereg katonái ezután először figyelmeztető lövéseket adtak le, a hadúr azonban támadásba lendült, így nem maradt más hátra, mint belemenni a tűzharcba, amely végül Coulibaly halálával végződött - fejtette ki a szóvivő. Az incidens Abidjan északi részén, Abobo körzetében történt, és az összecsapásban az Ouattarához hű katonák közül kettő, míg a másik oldalon heten haltak meg.
   
Alassane Ouattara a La Croix című francia napilapnak a minap adott interjúban elmondta: a múlt év végén kirobbant zavargásokban 3 ezren vesztették életüket. Az ENSZ ennél óvatosabb becslést tett közzé, amely szerint ezerre tehető az elefántcsontparti erőszakhullám halálos áldozatainak a száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.