Békefenntartás

Lesből támadtak kéksisakosokra Elefántcsontparton

Lesből rátámadtak járőröző ENSZ-békefenntartókra pénteken Elefántcsontparton, és megöltek hét kéksisakost - közölte a világszervezet.

2012.06.09 11:03MTI

A támadás az ország nyugati részén, a libériai határtól néhány kilométerre történt. A halálos áldozatok nigeri katonák - tette hozzá Sylvie van den Wildenberg, az elefántcsontparti ENSZ-misszió (UNOCI) szóvivője.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki támadta meg a kéksisakosokat, csak annyi ismert, hogy a támadók csoportja Libériából érkezett. Azt sem lehet tudni, hogy érte-e bántódás azokat az elefántcsontparti katonákat, akik a nigeriekkel együtt járőröztek. Az UNOCI csupán nemrég erősítette meg jelenlétét ebben az országrészben, Para és Tai települések környékén, hogy nagyobb védelmet nyújtson az ottani lakosságnak, mert olyan információt kaptak, hogy fegyveres támadásra lehet számítani.

A szóvivő szerint most először támadtak meg kéksisakosokat az országban. A 2004-ben létrehozott UNOCI-nak közel 11 ezer tagja van, katonák, rendőrök és polgári alkalmazottak több mint 50 országból.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az esetről értesülvén New Yorkban újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon elszomorította, egyúttal felháborította a kéksisakosok megölése. "Úgy tudom, hogy társaik még mindig veszélyben vannak. A támadás után, még este is több mint 40 békefenntartó tartózkodik a falvakban, ezen a kieső vidéken, hogy megvédje a lakosokat ettől a fegyveres csoporttól" - mondta főtitkár.

A világ vezető kakaótermelő országában az utóbbi egy évben fokozatosan helyreállt a nyugalom a néhány hónapig tartó és háromezer halálos áldozatot követelő polgárháború után, amelyet a 2010-es elnökválasztás eredménye váltott ki. A választást Alassane Ouattara nyerte meg, de a hivatalban lévő és az újraválasztásáért induló Laurent Gbagbo nem volt hajlandó átadni a hatalmat, míg végül az Ouattarát támogató helyi erők francia és ENSZ-alakulatok támogatásával rá nem kényszerítették erre.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet a hét elején figyelmeztetett, hogy libériai zsoldosok és a rövid polgárháborúban Gbagbót támogató elefántcsontparti fegyveresek a határon áthatolva rendszeresen támadásokat intéznek Elefántcsontpart ellen. Tavaly július óta már 40 embert öltek meg. Anyagi támogatást különböző magánemberektől kapnak - állította a HRW.

A togói hatóságok szerdán őrizetbe vették Gbagbo egy tanácsadóját, Moise Lida Kouassit. Elefántcsontpart azzal vádolja az országból elmenekült volt elnököt, hogy meg akarja rendíteni Ouattara hatalmát.

Paul Koffi elefántcsontparti védelmi miniszter közölte nemrég, hogy hazája hadserege a libériaival és az ENSZ-békefenntartókkal közösen június 15-én hadműveletet indít az Elefántcsontpartot veszélyeztető fegyveres csoportok felszámolására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.