"Nem igazi karintiaiak"

Felháborodást keltett egy osztrák politikus a szlovén kisebbségről szólva

Éles bírálatokat váltott ki egy karintiai politikus, aki azt mondta, hogy az ausztriai szlovén kisebbség tagjai nem tekinthetők "igazi karintiaiaknak".

2012.10.08 11:48MTI

Harald Dobernig, a Karintiai Szabadságpárt (FPK) egyik vezető politikusa vasárnap egy rendezvényen hevesen kritizálta a karintiai szlovén népcsoport fellépését nyelvhasználati jogaiért.

"Az embernek az az érzése, hogy több szlovén él már Karintiában, mint igazi karintiai" - mondta a Kleine Zeitung tudósítása szerint.

"Erőteljesebben kell fellépnünk az érdekeinkért, harcolnunk kell, olvasói leveleket kell írnunk, máskülönben azt hiszik, hogy csak a szlovén képviselet létezik Karintiában" - mondta az FPK-s politikus.

Harald Dobernig "beetető drognak" nevezte, hogy tavaly számos szlovénok lakta település kétnyelvű helységnévtáblát kapott, és kritizálta a kétnyelvű euróérme bevezetéséről szóló kezdeményezést.

"Karintia nem kétnyelvű" - hangoztatta a politikus.

A szélsőjobboldali, populista Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) pártszövetségben álló FPK tartományi pénzügyminiszterének kijelentését bírálta Szlovénia ausztriai nagykövete és több osztrák párt, valamint kifogásukat hangoztatták a szlovén kisebbségi szervezetek is.

Aleksander Gerzina nagykövet úgy nyilatkozott a Die Presse című lap hétfői számának, hogy "nem talál szavakat" Harald Dobernig kijelentése nyomán.

"Dobernig és bajtársai olyan tömegmozgalom eszmeiségét terjesztik, amely az 1930-as években volt sikeres" - fogalmazott a diplomata.

Szlovén kisebbségi szervezetek úgy vélekedtek, hogy Dobernig szavai veszélyeztetik a nyelvi jogokról született korábbi megállapodás szellemét, és lemondásra szólították fel a politikust.

Dobernig kijelentését - az FPÖ kivételével - a parlamenti pártok is elutasították. A kisebbik kormánypárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) integrációs államtitkára, Sebastian Kurz kijelentette: "igazán ostobának" tartja az FPK-s nyilatkozatot. Josef Ostermayer, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) államtitkára, az úgynevezett helységnévtábla-kompromisszum egyik főtárgyalója úgy foglalt állást, hogy Dobernig kijelentése "káros az együttélésre Karintiában és egész Ausztriában".

Az osztrák parlament tavaly augusztusban szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely 164 dél-karintiai településen írja elő kétnyelvű, szlovén-német helységnévtáblák és más "hivatalos útjelzők" használatát. Ez kétszer több, mint ahány településen korábban kétnyelvű táblákat használtak. Azok a települések kaptak kétnyelvű táblákat, ahol a szlovén nemzeti kisebbség aránya 17,5 százalék felett van. Az új törvény több évtizedes vita után kompromisszumot jelentett a karintiai tartományi vezetés álláspontja és a szlovén kisebbségi szervezetek követelése között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.