Semmibe sem került

Pártot alapított Ausztriában Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos

Bejelentette pártjának megalakulását Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos vállalkozó, a Magna autóalkatrész-beszállító cég alapítója csütörtökön Bécsben egy sajtótájékoztató keretében.

2012.09.27 22:59MTI

A politikusi pályára lépő üzletember vezette szerveződés a Team Stronach (Stronach Csapata) nevet viseli. Részletes programot egyelőre nem terjesztettek elő. A bejelentés alkalmából mondott beszédében az újdonsült pártvezető az államadósság leépítése, a bürokrácia csökkentése, a gazdaság előtérbe helyezése, a politikában az átláthatóság mellett érvelt.

Korábbi nyilatkozataihoz képest Stronach az utóbbi hetekben finomított az euróhoz való hozzáállásán. Már nem szorgalmazza a schillinghez való visszatérést, és "egy erős Európa" mellett foglalt állást, ezzel szemben országonként változó árfolyamú eurót javasolt. "A valuta végül is egy ország gazdaságának erejét tükrözi"- mondta.

A vállalkozó május óta többször is nyilatkozott arról, hogy szívesen támogatna egy új politikai erőt, illetve saját maga alapítana egyet.

Stronach stájerországi autószerelőből lett nemzetközi nagyvállalat vezetője. A hatásos megjelenésre sokat adó iparmágnás a schönbrunni kastély télikertjébe hívott össze sajtótájékoztatót. Beszédében egyrészről nem hallgatta el, hogy büszke életútjára, és hangoztatta, hogy sikerei ellenére "a nép fiának" tartja magát. Kikelt a meglévő nagypártok érdekkörei ellen és bírálta a bankokat, mert nézete szerint azok "túl nagy befolyást gyakorolnak a politikára".

Politológusok szerint a Stronach-féle pártnak minden esélye megvan arra, hogy átlépje a négy százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

Peter Filzmaier politikai elemző az osztrák rádió egyes csatornájának (OE1) úgy nyilatkozott, a meglévő pártokkal szembeni választói elégedetlenség elegendő szavazatot hozhat Stronachnak, legutóbbi ambiciózus célkitűzését, a 30 százalékos eredményt viszont valószínűtlennek tartja. Véleménye szerint a választókra gyakorolt vonzerőt nem csökkenti, hogy gyakorlatilag "egy emberes show"-ról van szó. Stronach ugyanis a hosszú előkészületek ellenére eddig csak három jelenlegi politikust nyert meg pártjának, ugyanakkor karizmatikus személyiség.

Filzmaier szerint leginkább a két ellenzéki euroszkeptikus populista párt, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) csalódott szavazóit gyűjtheti be a Stronach Csapata, de a kormánypártoktól elforduló támogatókra is számíthat.

Vitákat váltott ki a közelmúltban, hogy a politizálásba fogó üzletember nyilvánvalóan saját vagyonát is be akarja vetni a siker érdekében. Mivel a hozzá csatlakozó politikusok anyagi támogatásáról tett kijelentése vihart kavart, Stronach hevesen cáfolta, hogy politikusok "megvásárlására" törekedne.

Filzmaier úgy látja, Stronachot vagyona mindenképpen előnyös helyzetbe hozza a politikai versenyben. Rámutatott, hogy közvetlenül a választási kampányban a törvény szerint legfeljebb hétmillió eurót költhet el, a kampányidőszak előtt azonban szabadon költekezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.