Patthelyzet

Lemondott az osztrák korrupcióellenes parlamenti vizsgálóbizottság elnöke

Lemondott a jelenlegi és volt kormánypártokat érintő korrupciógyanús ügyekkel foglalkozó osztrák parlamenti vizsgálóbizottság elnöke kedden.

2012.09.18 14:26MTI

Gabriela Mosert, az ellenzéki Zöldek képviselőnőjét előzőleg lemondásra szólította fel a másik négy parlamenti párt a bizottság működésével kapcsolatos, elmérgesedett vita nyomán. Moser azonban nem gondolja, hogy hibázott volna, s azzal vádolta a többi pártot, különösen a kormánypártokat, hogy akadályozzák a bizottság működését. Hogy mégis lemondott, azt azzal indokolta, hogy fel akarta oldani a patthelyzetet.

A vita eredetileg azzal kapcsolatban robbant ki, hogy a bizottság bekérjen-e újabb aktákat az igazságügyi szervektől. A másik fontos vitás kérdés az, hogy beidézzék-e Werner Faymann kancellárt a testület elé az őt érintő, úgynevezett hirdetés-ügyben.

A parlamenti pártok szerdán reggel egyeztetnek a továbbiakról.

A bizottság az év elején kezdte meg működését, és a nyári törvényhozási szünetig a Telekom- és a BUWOG-botrányokkal, valamint egy rendőrségi rádióbeszerzéshez és a szerencsejáték-törvény módosításához kapcsolódó korrupciós gyanú ügyével foglalkozott.

A négy párt - az egymással koalícióban kormányzó szociáldemokraták és konzervatívok, valamint két korábbi kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt és a belőle kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért - júliusban indítványozta, hogy a bizottság decemberig halassza el újabb akták bekérését a már napirendre vett ügyekben.

Moser elutasította az indítványt, azzal érvelve, hogy a kérdésben mind az öt párt egyetértésére szükség van, mert eredetileg ötpárti egyetértéssel szavazták meg az akták bekérését. "Különben a többség máskor is megakadályozhatta volna bármilyen akta bekérését, márpedig tudjuk, hogy mi a kormányoldal érdeke" - fogalmazott Moser kedden lemondása után az OE1 rádiónak.

A Zöldek azzal vádolják a botrányokban érintett négy pártot, hogy meg akarják akadályozni az ügyek feltárását.

A testület ősszel a hirdetés-üggyel folytatta volna munkáját. A kormánypártok, valamint az FPÖ és a BZÖ azonban olyan munkarendi javaslatot nyújtott be, amelyben nem szerepelt a kancellár neve a tanúk között. Miután Moser ezt az indítványt is elutasította a Zöldek ellenkezésére hivatkozva a másik négy párt azzal vádolta, hogy visszaél elnöki hatáskörével.

A kormányfő ellen tavaly szeptemberben indult nyomozás azzal a gyanúval, hogy közlekedési miniszteri megbízatása idején befolyásolta egyes állami cégek döntéseit, közelebbről azt, hogy mely lapokban hirdessenek és mekkora értékben. Sajtóértesülések szerint felmerült az a gyanú is, hogy állami cégek költségén a minisztériumot reklámozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.