Deportálással zsarolta bejárónőjét a házaspár

Rabszolgaként tartotta és erőszakolta a férj - olykor a feleséggel közösen

3,3 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy virginiai szövetségi bíró annak a jemeni nőnek, akit egy amerikai diplomata férje rabszolgává tett és több ízben is megerőszakolt.

2012.09.08 22:21Konrád - ma.hu

A külügyminisztérium munkatársa havi 200 dollárt (44 ezer forint) ígért a nőnek, ha kiköltözik velük Tokióba, ahol a diplomata lakását kellett volna takarítania. A későbbi áldozat elvállalta a munkát és 2008 decemberében Japánba utazott. Linda és Russel Howard még fizetésemelést is ígértek neki, valamint heti egy szabadnapot. Ehelyett a nőt arra kényszerítették, hogy heti 80 órát dolgozzon, majd több ízben is nemi erőszak áldozata lett.

“A tárgyalás során a felperes elmondta, hogy Russel Howard legalább négy alkalommal megerőszakolta, mintegy 10 alkalommal kényszerítette orális szexre és folyamatosan szexuális támadásnak volt kitéve” - mondta el Liam O’Grady bíró. “Az alperes azt is elmondta, hogy Linda Howard részese volt a szexuális visszaéléseknek, és azt mondta a házvezetőnőnek, hogy járjon Russel kedvében és tegye őt boldoggá”.

Az áldozat szerint Russel elmesélte, hogy a férfi korábban is megerőszakolta alkalmazottait, esetenként feleségével közösen. Azok, akik nem teljesítették szexuális kívánságaikat, rögtön lapátra kerültek. A nőnek arra sem volt lehetősége, hogy vallását gyakorolja. Howardék minden lépését figyelték, ellenőrizték telefonhívásait, és nem engedték, hogy egyedül elhagyja a házat. Azzal fenyegették, hogy ha ellenáll, deportáltatják Etiópiába.

“Az áldozat gyakorlatilag a tokiói lakás rabja volt, és ha túl sokáig tartott, amíg elvégezte feladatait, nagyon lehordták” - áll a bírósági jelentésben. Miután a nőnek 2009 márciusában sikerült megszöknie a lakásból, Howardék mindent megtettek, hogy előkerítsék. Russel még Etiópiába is elutazott, hogy kikérdezze a nő férjét, és koholt vádakkal próbálta rávenni a helyi rendőrséget, hogy keressék meg a nőt.

Eközben az áldozat jelentést tett a történtekről a külügyminisztériumnál, akik hazahívták Lindát a tengerentúlról és vizsgálatot indítottak ellene. A házaspárt végül bűnösnek találták embercsempészetben, kényszermunkára és szolgaságra való kényszerítésben, összeesküvésben és a nyomozás akadályozásában. A jemeni áldozat 3,3 millió dollár kártérítést kap a vele történtek miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.