A kérelmét elutasították

Nem lesz új tárgyalás Karadzic ügyében

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék hétfőn elutasította Radovan Karadzic korábbi boszniai szerb vezető arra vonatkozó kérését, hogy ügyének tárgyalását kezdjék újra.

2012.09.03 14:19MTI

Karadzic arra hivatkozva szeretett volna új tárgyalást, hogy az őt vádoló ügyészek szerinte későn nyújtottak be a bíróságnak olyan bizonyítékokat, amelyek az ő álláspontját támasztják alá. A bíróság Radovan Karadzic kérését azért utasította el, mert a bírák szerint a késés nem okozott hátrányt a vádlott számára az eljárás folyamán. Írásbeli döntésében a tárgyalást vezető bíró, a dél-koreai O Gon Kvon azzal indokolta a kérés elutasítását: az eljárást több ízben is elhalasztották annak érdekében, hogy Radovan Karadzicnak legyen ideje áttanulmányozni a vád által benyújtott dokumentumokat.
 
"Éppen ezért úgy ítélem meg, hogy alaptalan a vádlottnak az az ismételt állítása, hogy az ügyészség dokumentum-átadási kötelezettségszegése miatt őt hátrány érte" - írja O Gon Kvon. A bírák közös nyilatkozata szerint az, hogy az ügyészség nem adott át időben bizonyos dokumentumokat, a vádhatóságra vet rossz fényt, de nem sértette Radovan Karadzic tisztességes tárgyaláshoz való jogát. Az ügyészség májusban fejezte be az iratok ismertetését. Radovan Karadzic - aki önmagát védi - október 16-án kezdheti meg a védekezést. Radovan Karadzic ellen tíz pontban emeltek vádat a nemzetközi törvényszéken.
 
Népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnök miatt akarják felelősségre vonni az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban játszott szerepe miatt. A konfliktusban körülbelül 100 ezren haltak meg és több mint kétmillióan váltak földönfutóvá. A bíróság vizsgálja Karadzic felelősségét a srebrenicai mészárlásban is, amelyben több mint 8000 bosnyák menekültet, fiúkat és férfiakat gyilkoltak meg. Karadzic minden vádpontban ártatlannak tartja magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.