Szerb háborús bűnösök pere Hágában

Mladic lehallgathatta Karadzicot

A háborús bűncselekményekkel vádolt Karadzic perében elhangzott: Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök hangja is felismerhető azokon a hangfelvételeken, amelyeknek a leiratát Ratko Mladic boszniai szerb extábornok belgrádi házában foglalták le két éve.

2012.04.11 19:33MTI

A hágai törvényszék egyik nyomozója a vád tanújaként azt állította, Karadzic hangja felismerhető egy Milenko Zivanovic tábornokkal folytatott beszélgetésben. Zivanovic volt 1995 nyarán a Srebrenica kelet-boszniai muszlim enklávé elleni szerb támadást végrehajtó Drina hadtest parancsnoka.
   
Karadzic visszautasította a feltételezést. - Azt akarja mondani, hogy boldog-boldogtalan mellett még a saját katonám is lehallgatott? - kérdezett vissza. Hozzátette, szerinte manipulálhatták a hangfelvételt.
   
A nyomozó erre azt felelte, a felvételt a boszniai Szerb Köztársaság katonai titkosszolgálata készítette, és semmi nem utal arra, hogy a hanganyagot módosították volna.
   
Közben Karadzic védői tíz hónapos halasztást kértek a hágai törvényszéktől; azt szeretnék, ha a védelem csak 2013 márciusában kezdhetné meg álláspontja ismertetését. Beadványukban azzal érveltek, hogy a vád május elejéig összesen 337 tanút hallgat ki, és 5 ezer oldalnyi bizonyítékot terjeszt elő, és minderre 14 hónap felkészülési ideje volt.
   
A népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Radovan Karadzicot 13 év bujkálás után 2008 júliusában fogták el Szerbiában, és még abban a hónapban Hágába szállították. Pere 2009 októberében kezdődött a Nemzetközi Törvényszéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.