Kevesebb lehet a vádbéli bűncselekmények száma

Mladic-ügy - A hágai ügyészség csökkentené a bíróság terhét

A Ratko Mladic elleni bírósági eljárás felgyorsítása érdekében a hágai ügyészség drasztikusan csökkenteni kívánja a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot terhelő bűncselekmények számát.

2011.11.19 12:05MTI

A hágai Nemzetközi Törvényszékhez (NT) pénteken elküldött javaslatában az ügyészség közli, hogy megtartja Mladic vádiratában mind a 11 vádpontot, beleértve a kétrendbeli népirtást, de több mint 45 százalékkal csökkenteni kívánja a bizonyítandó bűncselekmények számát.
   
Az ügyészség népirtáson kívül emberiesség elleni bűntényekkel, illetve háborús törvények és szokások megsértésével vádolja Mladicot. A terhére rótt bűntényeket a tábornok az 1992-95-ös boszniai háború idején követte el.
   
A srebrenicai népirtás és a szarajevói ostrom fő felelősének tartott Mladicot május végén tartóztatták le szerb kommandósok a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Lázárföldön (Lazarevo), majd kisvártatva kiadták az NT-nek. Az első bírósági meghallgatáson Mladic nem kívánt nyilatkozni vádiratáról, s a bírák a nevében azt íratták be a tárgyalás jegyzőkönyvében, hogy a vádlott nem érzi magát bűnösnek.
   
A törvényszék a minap elrendelte Mladic teljes orvosi kivizsgálását, mivel a múlt héten rosszullétre hivatkozva nem jelent meg a törvényszék előtt, és már hosszabb ideje rosszullétre panaszkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.