"Csak a saját népem ítélkezhet felettem"

A hiányzó bizonyíték: a port kavart Mladic-interjú teljes szövege

A ma.hu elérhetővé tette magyar nyelven a Ratko Mladic tábornokkal 1995-ben készült, a srebrenicai eseményekkel kapcsolatos interjú teljes szövegét. Nézze meg hozzá a videót is!

2011.09.03 16:16Konrád - ma.hu

CNN: A szerbek hosszú történelmébe miképpen illesztené be a jelenlegi krízist, ami miatt ilyen nagy számban menekülnek az emberek Szerb Krajinából?
RM: Elkezdtük az interjút?

CNN: Kérem, kezdje el.
RM: Rendben. A szerb nép századok óta él azokon a területeken, ahonnan most elüldözték őket. Szerb Krajina területén nagyon öreg Szerb Ortodox kolostorok találhatók. Nem egy közülük több mint ezer éves. A szerb a legrégebbi nép, ami letelepedett és belakta ezeket a helyeket. Erről történelmi és tudományos bizonyítékok is vannak. A szerb emberek exodusa a szerbség több száz éves otthonából talán a valaha volt legnagyobb tragédia. A leginkább talán ahhoz lehetne mérni, amikor 1915-ben a szerb hadseregnek el kellett hagynia Szerbiát az I. Világháborúban. De köszönhetően a szövetséges hadseregeknek a szerb haderő visszatérhetett az országba. Ez a tragédia még szörnyűbb, mivel most, a XX. század végén történik. Sajnos mindez nem a nemzetközi közösség vagy a nagynyilvánosság előtt történik: izolálva és démonizálva lettünk a blokádnak köszönhetően, és nem beszélhetünk a világnak a tragédiánkról, a szenvedéseinkről ebben a háborúban, és a szerb emberek hatalmas kivonulásáról. Nincs szükségünk sajnálatra, csak azt szeretnénk, hogy a világ megismerje az igazságot.

CNN: Miért nem tudták a tábornok úr erői megelőzni ezt a tragédiát Szerb Krajinának történő segítségnyújtással?
RM: Segítettünk amennyire csak lehetett. Elmondhatom, hogy Horvátország és annak fegyveres erői a háború kitörése óta jelen vannak Bosznia Hercegovinában. A fegyverembargót senki sem felügyelte. Épp ellenkezőleg, egyes országok mindent megtettek, hogy felfegyverezzék a horvát-muszlim erőket. Több ország is magasan képzett szakértőket küldött, hogy kiképezzék a seregeket és segítsenek megtervezni és levezényelni a hadműveleteket. Sajnos a szerbségről a különböző médiumok által elterjesztett negatív kép a nemzetközi közvéleményben egyenlőtlen és előítéletekkel teli hozzáállást generált a felekről, akik a horvátok és muszlimok pártját fogták - pedig ők kezdték el ezt az egész véres háborút a volt Jugoszlávia területén. Az ENSZ határozatát gyomorforgatóan megsértették a nemzetközi közösség szeme láttára, és egy ország mely a Népszövetség egyik társalapítója és az ENSZ egyik alapítója minden ok nélkül pusztult el.

CNN: Mennyire valószínű, hogy Krajinát visszafoglalják? Milyen tervei vannak a terület visszavételére?
RM: Nem csak az első, de a következő kérdésre is válaszolhatok. Azok a hatalmak, akik az egész probléma mögött állnak a volt Jugoszláviában és folytatják annak szétbomlasztását, folyamatosan démonizálták a szerb embereket és bátorították azokat a feleket, akik erőszakosan szakadtak el Jugoszláviától; ezek a felek a mai napig támogatást kapnak és sajnos nem csak a médián keresztül. Politikai, gazdasági, diplomáciai és sajnos katonai támogatást. Nem kell elmondanom önnek, hogy nem csak fenyegetések és ultimátumok jutottak nekünk osztályrészül, de a nyers erő alkalmazása is, sajnos nem csak a NATO által de, és ez a legfájóbb, olyan országoktól is, akik Szerbia tradicionális szövetségesei voltak, amikor az Első és a Második Világháború kataklizmája bekövetkezett.
Ami a második kérdést illeti, mi szerbek sosem hagyjuk el a hazánkat, mivel számunkra az a legszentebb dolog. Szerb Krajina szerbjei túlélték a törököket, az Osztrák-Magyar Monarchiát és nem hagyták el gyökereiket. Ez azt jelenti, hogy a történelmileg könyörtelennek aposztrofált birodalmak nem kergették el onnan a szerbeket - nem úgy, mint Franjo Tujman fasiszta usztasái és támogatóik, valamint az a néhány ország, akik eljátszották a maguk mocskos szerepét az eseményekben.

CNN: Beszéljünk a horvát hadsereg erejéről. Hogyan tervezi visszafoglalni Krajinát? Mi a terve?
RM: A horvát hadsereg soha nem jelentett és nem is fog jelenteni különösebb katonai fenyegetést a Németország vezette blokk támogatása nélkül. A nemzetközi maffia és bűnözők segítségével voltak képesek felfegyverezni magukat azzal az arzenállal, amit a néhai szovjet hadsereg hagyott hátra Kelet-Németország és a Varsói Szerződés államaiban. Szeretnék egy figyelmeztetést közzétenni a tévéképernyőn keresztül a nemzetközi közösség számára, hogy ezek az erők egy nagyon veszélyes útra léptek, hiszen egészen biztos vagyok benne, hogy az ezen területen harcoló személyeknek semmi szükségük arra, hogy ellássák magukat fegyverekkel és munícióval. Biztos vagyok benne, hogy minden harcoló fél úgy gondolja, ezen a területen az idegen érdekek és a világ hatalmi központjai ellen kell harcolnunk. Józan embereket kell küldeni ezekre a területekre, akik képesek békét teremteni, lezárni a háborút, hogy visszatérhessünk a normális életünkhöz, hogy újraépíthessük lerombolt falvainkat és városainkat mivel a balkán Európa stratégiailag fontos része, és a háború szele - nem is beszélve egy komolyabb viharról - fenyegetést jelent nem csak a balkánon élők számára, de az egész világ számára, a bolygó több száz éves történelmére, és különösen a balkánon élők történelmére.

CNN: Ez azt jelenti, hogy megpróbálja katonailag lezárni a kérdést? Készen vannak a tervek Krajina visszafoglalására?
RM: Ha már a tervekről beszélünk, lehetetlen elfoglalni azt, ami a miénk. Mi csak felszabadítani tudjuk azokat a területeket. Most találkoztunk először és előtte nem volt tudomásom arról, hogy ön, mint ember ezen a bolygón él. Ez az én hiányosságom. De szeretném, ha megtudakolná, hogy a szerbeknek vagy nekem, a Szerb Köztársaság Hadserege Vezérkari Főnökének akár egyetlen katonája vagy katonai felszerelése is tartózkodik-e idegen földön. Megadom a választ: “Nem!”, mivel az én embereim soha nem voltak megszállók. A szerbek soha, még ebben a háborúban sem foglaltak el vagy szállták meg más emberek területét. A szerb emberek soha nem üzentek hadat vagy kezdtek háborút. Épp ellenkezőleg, a horvát-muszlim koalíció üzent hadat Szerbiának 1991-ben és ’92-ben. Néhány héttel ezelőtt bejelentettük a katonai helyzetet, hogy meg kell védenünk magunkat ezektől az erőktől, és azok szponzoraitól világszerte, akik fizetett gyilkosokat hoztak ide Iránból és nyugati országokból. Hadd mondjak el még valamit önnek. Egyszer azt mondtam, hogy tengeralattjárókon és nukleáris fegyvereken kívül minden más fegyvert, amit a világon gyártottak, leteszteltek rajtunk. Nem tudom, hogy ön, mint a CNN újságírója, publikálni meri-e, amit most fogok mondani, de én, ha magának lennék a béke érdekében megtenném. Személyesen láttam, ahogy F-16-os és más gépek bombákat dobnak ránk. És miközben a bombák hullottak, nem az volt számunkra a legfájóbb, hogy gyermekek halnak meg ezektől a bombáktól, hanem az, hogy azoknak az amerikaiaknak a leszármazottai hozták meg ezt az értelmetlen döntést, akik vált vállnak vetve harcoltak a mi nagyapáinkkal az Első és a Második világháborúban a közös ellenség ellen. Akkor azok felmenői, akiket támogatnak, a szemben álló lövészárokban csücsültek az Osztrák-Magyar Monarchia és Hitler hordái között. Sajnálatosan ez a legnagyobb csalódás a világon, és ennek a szomorú és kemény, sok résztvevős háborúnak a legszomorúbb igazsága.

CNN: A szörnyű menekült krízis és a múlt héten a Krajnai szerbekkel történt szörnyűségek közepette Washingtonból egyre többet hallani Srebrenicáról és arról, ami ott történt. A megfigyelések muszlim férfiak sírjairól árulkodnak? A legtöbb felmérés szerint muszlim férfiak ezrei tűntek el. Vannak tömegsírok Srebrenica mellett? Mi történt a muszlim férfiak és fiúk ezreivel, akik eltűntek?
RM: Elmondhatom, hogy 1993 áprilisában, májusában Srebrenicáról megállapodás született. Ebben a város, mint biztonságos, demilitarizált zóna szerepel, ahol az ENSZ erőkön kívül nem tartózkodhat fegyveres katona. Mi a Szerb Köztársaságban együttműködtünk az ENSZ katonákkal és segítséget nyújtottunk a civil muszlim lakosságnak, akik békésen éltek Srebrenicában, Zepában, Gorazdéban, Szarajevóban és Bihácon három évig. De a muzulmán egységek lefegyverzése helyett, amibe beleegyeztek az általam és Morillon tábornok által aláírt Srebrenicai megegyezésben, az ENSZ erők a biztonsági zónákat terrorista és fundamentalista bázisokká változtatták, ahonnan a városainkat támadták. A srebrenicai és zepai muszlimok több mint 200 szerb falut égettek porig a környéken, és tömegesen mészárolták le a szerb lakosságot több más faluban. A másik féllel, és különösen az UNPROFOR parancsnokaival, valamint a megfelelő nemzetközi intézményekkel kormányszinten tartottuk a kapcsolatot, a Szerb Köztársaság elnöke és én, mint a hadsereg Vezérkari Főnöke felhívtuk a figyelmet arra, hogy a muszlim erőket le kell fegyverezni és az egész biztonsági zónát demilitarizálni kell - ami nem történt meg.

CNN: Mi történt az eltűnt muszlim férfiakkal és fiúkkal?
RM: Hadd adjak egy tágabb magyarázatot! Értékelem az újságírói kíváncsiságát, de szeretném, ha meghallgatná a szituáció teljes genezisét, hogy tiszta képet kapjon - mivel a specifikus kérdések és a töredékes válaszok rossz képet festhetnek a médiumokban, különösen a tévében. Visszaélhetnek vele vagy tévesen használhatják fel, amire ebben a háborúban már volt példa a mi rovásunkra. 1993 óta semmiféle akciót nem hajtottunk végre, sem Srebrenica, sem Zepa ellen - mindössze azt figyeltük meg, miként fegyverkezik fel a muszlim fél. Néha helikoptereket használtak, hogy légi úton juttassák be a fegyvereket és egyéb harceszközöket Iránból. Három hónapja lelőttünk egy ilyen helikoptert Zepa külterületén. Ami Srebrenicában és Zepában történt, soha sem történt volna meg, ha a muszlimok nem innen intézik a Szarajevó ostromát megtörni igyekvő hadműveletüket. A muszlimok megtámadták a szarajevói enklávét, ami szintén biztonsági zóna volt – igaz, ezt konkrétan sosem rögzítette a két fél megállapodásban. A muszlimok a támadásokat az Igman-hegyről és Bjelasnicából hajtották végre, olyan tilalmi zónákból, ahonnan a Szerb Köztársaság kivonta csapatait 1993-ban, és átadta azokat a békefenntartó erőknek. De a muszlim erők ezt a helyzetet az előnyükre fordították. A világ médiumai, köztük az ön tisztelt csatornája is, követte a muszlim offenzívát Szarajevóba és az ellen. Amennyire én tudom, ön sem foglalt állást vagy ítélte el, hogy a hadműveletet egy tilalmi zónából indították Szarajevó biztonságos zónája ellen.

CNN: A tábornok úr iránti tisztelettel kérdezem, miért nem válaszol a srebrenicai kérdésre? Tisztelettel, de a világ tudni szeretné, miért léteznek ezek a tömegsírok, ha vannak ilyen megfigyelések, és mi történt a muszlim férfiakkal és fiúkkal?
RM: Természetesen. De még nagyobb tisztelettel arra kérem, legyen egy kicsit türelmesebb és hallgassa meg, amit el szeretnék mondani, mivel az igazságot fogom elmondani arról, hogyan történtek meg a dolgok ott; még a tudomány sem cáfolhatja meg ezeket a tényeket, hiszen kamerával lettek rögzítve. Egy napon ön és az egész világ pontosan értesülni fog. A legnagyobb és legnehezebb szarajevói harcok közepette a srebrenicai és zepai muszlimok egy nagyszabású terrorista hadműveletet indítottak Srebrenicából és Zepából június 26-án és 27-én a szerb Vidovdan (Szent Vitus napja, a fordító megjegyzése) ünnepén. Felgyújtották Visnjica falut... (szünet) ...filmcsere a kamerában

RM: A média ereje végtelen, hatalmas erő és jó, ha többet megtudnak az eseményekről. Amint látom az operatőr nagyon türelmes és elbűvölő.
CNN2: Akár egész nap beszélgethetünk tábornok úr, ha ráér.
RM: Sajnos nem érek rá egész nap, de remélem egy nap más körülmények közt és egy boldogabb békésebb időben beszélgethetünk. Ha felszerelés kész, és ha megadom a jelet, folytathatjuk. Azt hiszem Visnjicánál hagytuk abba. (szünet vége, a film kicserélve)

RM: Lemészároltak mindenkit, akit élve fogtak el, és több katonánkat megölték Visnjica és Banja Lucica falukban. Egy ellentámadással álltunk bosszút a régióban. Mindent megtettünk, hogy elkerüljük a civil és UNPROFOR veszteségeket, noha a NATO folyamatos bombázásokkal támadott minket és civil célpontokat is Srebrenica és Zepa körül. Ezt a hadműveletet sikeresen befejeztük Srebrenica és Zepa környékén. A holland zászlóalj, a Srebrenicában jelen lévő nemzetközi képviselők és a Zepában tartózkodó UNPROFOR segítségével - Smith, valamint Nikolai tábornokok, továbbá az én személyes közreműködésemnek köszönhetően - lehetőséget teremtettünk, hogy a civil lakosság megérkezzen Srebrenica-Potocarba, és a kettesszámú ellenőrző ponthoz (Vocanicánál, Zepában), a megállapodáshoz hűen erőszak nélkül.
Ezt követően a menekülteket, kérésüknek megfelelően, bárhova evakuáltuk, ahova csak akarták. Így kerültek a Kladnja régióba. Regisztráltunk minden ott összegyűlt hadviselésre alkalmas személyt, a civileket és azokat, akik letették a fegyvert. Azonnal megkértük a Vöröskeresztet és az UNPROFOR-t, hogy közvetítsenek - egyrészt még a háború kitörése (1992) előtt és azóta a muszlimok által fogva tartott civilek kicserélésében, valamint azon szerb civilek kiváltásában, akik bizonyos, muszlimok által uralt területeken (Tuzla, Zenica, Mostar és Zágráb) estek fogságba, ezenkívül segítségüket kértük a háború során fogságba esett szerb katonák és tisztek kicserélésében is. Sajnos nem kaptunk pozitív választ jó szándékú gesztusunkra, és azt várjuk a nemzetközi közösségtől, hogy gyakoroljon nyomást rájuk, és vegye rá őket, hogy hajtsák végre a cserét, “embert emberért” vagy “mindet mindért” alapon, amiben államaink megegyeztek. Srebrenica férfi lakosságának egy része - akik a szerb lakosság ellen atrocitásokat követtek el - átverekedte magát Tuzlába, Kladnjába, egyesek pedig Szerbia felé, nyilván az elkövetett atrocitásaik okán várt megtorlás miatti félelmükben. Úgy tűnik az volt a meggyőződésük, hogy a tuzlai muszlim erők ellentámadása megmenti majd őket: nyilván azt gondolták, elég erősek, hogy átküzdjék magukat Tuzláig. Intenzív csaták törtek ki arrafelé, és mindkét oldal jelentős veszteségeket szenvedett. A muszlim erők egy része átverekedte magát Tuzláig, amiről a televízióban is nyilatkoztak. Parancsnokuk, Rasim Delic azt mondta, hamarosan újraalakítják a 28. vagy a 38. hadosztályt Srebrenicából. Gondoljon bele, egy teljes hadosztály alakul a biztonsági zónában.

Megértem, hogy újságíróként érdeklődést kell mutatnia erről a kérdésről az USA és az amerikai lakosság nevében. De azt nem értem, miképp lehetséges, hogy sem az USA, sem az amerikai újságírók nem teszik fel a kérdést, hogyan lehetséges iszlám fundamentalista hadosztályt felszerelni iráni fegyverzettel egy biztonsági zónában, amit a nemzetközi közösség saját csapataival véd attól, hogy ne legyen ott katonai jelenlét. Nemrég megkérdeztem egy Peter nevű kollégáját a CNN-től, hogy mit tenne Amerika, ha akár csak egy terrorista is megjelenne a földjén? Azt mondta, megpróbálnák elkapni. A kérdésre, hogy mi lenne akkor, ha ellenállást fejtene ki... …Jut eszembe, mit tettek azzal az emberrel aki vaktöltényekkel lövöldözött a Fehér Házra? Bíróság elé állították? Mi történt azzal az emberrel?

CNN: Börtönbe került és úgy gondolom jó ideig ott is marad.
RM: Nem, ez nem igaz. Megölték az utcán TV kamerák kereszttüzében. Ön egy terrorista hadosztályról érdeklődik Srebrenicában, míg én csak egy terroristáról érdeklődöm, aki elkövette azt a hülye tettet, hogy a fehér Ház közelében lövöldözött. Az ön országa hatalmas és az öné egy hatalmas tévétársaság. Az egész világ hallgat önökre. Komoly kérdéseket vetnek fel, én pedig arra bíztatom, hogy mondja el az embereknek az igazságot. Mit tenne, ha tíz vagy húszezer főből álló terrorista hadosztály alakulna mondjuk Los Angelesben, vagy bármely más városban? Ide jönne interjút készíteni velem, vagy Los Angelesben maradna?

CNN: A világ szeretné tudni mi történt Srebrenicában. El tudja nekünk mondani? Azt mondja a muszlimok, akik eltűntek a szerbek ellen harcoltak és elestek a csatában? Esetleg fogságban vannak, vagy elengedték őket valamiért cserébe?
RM: Szerintem nagy részük átverekedte magát muszlim területekre, amit Rasim Delic el is mondott a muszlim parlamentnek, és azt mondta: egykettőre hadosztályt állít fel Srebrenicában. Egy kis részük megadta magát. Akik megadták magukat, átadásra kerültek, vagy átadásra kerülnek majd a Vöröskeresztnek a mi felügyeletünk alatt. Egy részük természetesen elesett. Mind az ő, mind a mi embereink közt vannak halálos áldozatok. Megkérdezheti erről a nemzetközi szervezetek képviselőit, akik Zepában jelen voltak. Eltemettük a halottaikat muszlim sírokba azon a területen. Mi...

CNN: Úgy érti, nem voltak kivégzések és nincsenek tömegsírok?
RM: Csak a csatában elesettek lettek eltemetve. Higiéniai okokból a holttesteket össze kellett szedni és megfelelő helyeken eltemetni, amíg a szemben álló felek megegyeztek a maradványok kiadásáról.

A fordulatokkal teli interjú második részét 2011. szeptember 4-én tesszük közzé!

Az interjú folytatása >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.