Nem találták népirtónak

Egy vádpontban felmentették Karadzicot

Felmentette Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt egyrendbeli népirtás vádpontja alól csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszék, tíz további vádpontot azonban fenntartott.

2012.06.28 15:55MTI

A bírók döntése szerint az ügyészek által benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek annak megállapítására, hogy a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok valóban népirtásnak minősültek-e. A bíróság álláspontja szerint csak az olyan cselekmények minősülnek népirtásnak, amelyek során az elkövetők szándéka az, hogy egy nemzeti, etnikai vagy vallási csoportot részben vagy egészében elpusztítsanak. A törvényszék ugyanakkor visszautasította tíz további vádpont, köztük 1995-ös srebrenicai mészárlással kapcsolatos népirtás ejtését. A boszniai városban a szerb erők csaknem nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút öltek meg, 

Európában a második világháború után ez volt a legvéresebb mészárlás. A srebrenicai mészárlásról a törvényszék már több esetben kimondta, hogy az népirtás volt. A 2008-ban - megvádolása után 13 évvel - letartóztatott Karadzicot számos más háborús és emberiesség elleni bűnért is felelőssé teszik az 1992-1995 közötti boszniai háborúval összefüggésben. A háború halálos áldozatainak számát 100 ezerre teszik, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.
 
Karadzic - aki a háború alatt a boszniai szerb államalakulat elnöke volt - ártatlannak vallja magát, s június elején az ellene felhozott összes vádpont ejtését kérte a bíróságtól. Még a tanúkihallgatás kezdetén úgy nyilatkozott, hogy nem felelős a történtekért, egyebek között azért, mert szerinte elsőként a bosnyákok támadtak a szerbekre, és a katonai műveletek erre válaszul születtek. A 2009 őszén kezdődött per az év második felében a további tíz vádpont tárgyalásával folytatódik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.