Egyrendbeli népirtás vádja

Megfellebbezi az ügyészség Karadzic felmentését

Fellebbeztek a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészei kedden a bíróság múlt heti döntésével szemben, amely felmentette egyrendbeli népirtás vádja alól Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt.

2012.07.03 16:34MTI

Az ügyészek kedden felhatalmazási kérelmet nyújtottak be a bíróságon, hogy megfellebbezhessék az ítéletet. A benyújtott dokumentumban az áll, hogy a felmentő ítéletben a bíróság jogalkalmazási és ténybeli tévedéseket vétett. A törvényszék a múlt héten ejtette a vádpontot az egykori boszniai szerb államalakulat vezetőjével szemben, mivel úgy ítélte meg, hogy az ügyészek által benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek annak megállapítására, hogy a boszniai szerb csapatok által az 1992-95-ös boszniai háború elején elkövetett gyilkosságok valóban népirtásnak minősülnek-e. 

A törvényszék ugyanakkor visszautasította a Karadzic ellen felhozott tíz további vádpont, köztük az 1995 nyarán nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlással kapcsolatos egyrendbeli népirtás vádjának ejtését. A 2008-ban - megvádolása után 13 évvel - letartóztatott Karadzicot számos más háborús- és emberiesség elleni bűnért is felelőssé teszik az 1992-1995 közötti boszniai háborúval összefüggésben. A háború halálos áldozatainak számát 100 ezerre teszik, és 2,2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Karadzic ártatlannak vallja magát, s június elején az ellene felhozott összes vádpont ejtését kérte a bíróságtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.