Buk-M2, Pecsora-2M

Oroszország szerződés szerint szállít fegyvereket Szíriába

Oroszország teljesíti a helikopterek és légvédelmi rendszerek szállítására vonatkozó, Szíriával megkötött szerződéseit - közölte szerdán Vjacseszlav Dzirkaln, a Szövetségi Katonai-műszaki Együttműködési Szolgálat igazgatójának helyettese a lenta.ru orosz internetes hírportál szerint.

2012.07.11 17:05MTI

Dzirkaln korábban bejelentette, hogy Oroszország nem szállít újabb fegyvereket, s mindaddig nem köt új védelmi szerződéseket Szíriával, amíg az országban nem stabilizálódik a helyzet.

A meglévő szerződések értelmében Oroszországnak Buk-M2 és Pecsora-2M légvédelmirakéta-komplexumokat, légvédelmi rakétákból és ütegekből álló Pancir-Sz1 komplexumokat kell szállítania, valamint javításon átesett Mi-25-ös, szállítási és harci feladatokra egyaránt alkalmas helikoptereket. Az őket szállító, Alaid nevű teherhajót június 18-án Skócia partjainál megállították, s az visszatért a Kola-félsziget északi partján lévő Kolai-öbölbe.

A Szíriába irányuló orosz fegyverszállítások ellen az Egyesült Államok és az EU tagállamai már többször tiltakoztak. Egyebek mellett az orosz vezetés szemére vetették, hogy akadályozza a polgárháború sújtotta Szíria békéjét szolgáló folyamatokat. Moszkva erre azzal válaszolt, hogy a szíriai konfliktusban semleges álláspontot vall, és nem nyújt támogatást Bassár el-Aszad elnök rendszerének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.