"Oroszországnak rossz a híre"

A válság mélyítésével vádolja Moszkvát egy szíriai politikus

A rendezés fékezésével és a válság elmélyítésével vádolta Moszkvát hétfőn egy szíriai ellenzéki politikus.

2012.07.09 22:29MTI

A Szíriai Demokratikus Fórum nevű ellenzéki csoport egyik képviselője az orosz fővárosban nyilatkozott erről, miután a szervezet küldöttsége Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt. Hazim Nahar a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: "Elfogadtuk a meghívást Moszkvába, annak ellenére, hogy Oroszországnak rossz a híre a szíriai nép körében, és nem csak az ellenzékiek között". A szíriai ellenzéki politikus kizárta, hogy párbeszédet folytassanak Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Nahar szerint Aszad távozása jelentheti a politikai átmenet kezdetét. 

Közben az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a szervezet ugyancsak Moszkvában tartózkodó vezetőjét idézte, aki viszont a nyugati államokat és Izraelt vádolta azzal, hogy el akarják pusztítani Szíriát. Michel Kilo azt hangoztatta: "hálásak" azért, hogy Oroszország megértéssel fogadta álláspontjukat. Kilo kijelentette, hogy Szíriában "demokratikus párbeszédre" van szükség, és Aszad elnök távozása "csak másodlagos". Mindez - mint megfigyelők rámutattak - megegyezik a válság rendezésével kapcsolatos orosz állásponttal. 

Az ITAR-TASZSZ jelentésében azt írja, hogy az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok a szervezeten belüli ellentétekre utalnak. Az orosz külügyminisztérium a tárgyalásokat megelőzően kiadott közleményében egységes fellépésre szólította fel a szíriai ellenzéket. Szergej Lavrov a tárgyalások előtt emlékeztetett arra: a válság rendezéséről közelmúltban elfogadott genfi megállapodás arra szólít fel, hogy a konfliktusban álló feleket meg kell győzni az erőszak beszüntetéséről és a tárgyalások megkezdéséről. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes - aki szintén nyilatkozott a tárgyalások előtt - határozottan cáfolta, hogy Oroszország a Szíriában kialakult helyzetben Bassár el-Aszadot támogatná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.