Elengedhetetlen követelés

Szíria - Az ellenzék elutasítja Annan tervét, ha azzal Aszad hatalmon maradhat

A szíriai ellenzék csoportjai el fogják vetni Kofi Annan ENSZ-megbízott átmeneti rendezési tervét, ha az nem mondja ki világosan, hogy Bassár el-Aszad elnöknek távoznia kell a hatalomból - közölte csütörtökön Szamír Nasar, az ellenzék egyik vezetője.

2012.06.28 14:40MTI

New York-i diplomáciai források szerdán azt mondták, a volt ENSZ-főtitkárnak a több mint 15 hónapja tartó szíriai konfliktus lezárását célzó terve Aszad megnevezése nélkül úgy fogalmaz, hogy ki kell zárni a nemzeti egységkormányból mindazokat, akiknek részvétele meghiúsíthatná a stabilitás helyreállítását. "A javaslat egyelőre homályos számunkra, de azt elmondhatom, hogy amennyiben az nem szögezi le egyértelműen, hogy Aszadnak le kell mondania, úgy elfogadhatatlan lesz számunkra" - mondta Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Tanács vezetőségének egyik tagja. 

ENSZ-diplomaták szerint a Biztonsági Tanács által támogatott elképzelés lesz az egyik fő napirendi pont azon a tanácskozáson, amelyet szombaton tartanak Genfben a BT öt állandó tagja, továbbá Törökország, Irak, Kuvait, Katar és az Európai Unió részvételével. Jóváhagyásához azonban elengedhetetlen, hogy Oroszország, amely korábban Szíria szuverenitásának megsértéseként kezelte és visszautasította a Nyugat Aszad elnök eltávolítására irányuló kísérleteit, szintén magáévá tegye a tervet. Moszkva nemrég megismételte: nem ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad minden áron hatalmon maradjon, de a döntést a szíriai népnek kell meghoznia, s Aszad távozásának az ország politikai stabilitásának feltétlen megőrzése mellett kell végbemennie. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy e pillanatban nincs semmilyen új, egyeztetett Kofi Annan-terv, amelyet a szombati Szíria-konferencián ismertetnének. Hozzátette ugyanakkor, hogy folytatódnak az egyeztetések egy lehetséges záródokumentumról. A szíriai ellenzék számára elengedhetetlen követelés Aszad elnök eltávolítása. "Ha a javaslat azt mondja, hogy Aszadnak le kell mondania, úgy az az elképzelés, hogy a jelenlegi kormányzat más tagjai részt vegyenek (egy új kormányban), tárgyalás témája lehet" - mondta Szamír Nasar. 

Az Aszad megdöntéséért küzdő fegyveres felkelők viszont kijelentették, hogy a javaslatnak nincs olyan része, amely elfogadható lenne számukra, s egyébként is elvesztették a türelmüket az Arab Liga és az ENSZ közös különmegbízottja, Kofi Annan béketeremtési erőfeszítéseivel kapcsolatban. "Ez csak egy újabb labirintus. Egy újabb ostobaság, hogy eltévedjünk a részleteiben, és azon civakodjunk, hogy ki vehet majd részt (az egységkormány megalakításában), és ki nem" - fogalmazott a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZA) egyik harcosa Homszban, az Aszad család négy évtizedes hatalma elleni, mára több mint 15 ezer halálos áldozatot követelő lázadás központjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.