Török vadászgép

Erdogan: "a leghatározottabb válasz" nem jelenti Szíria megtámadását

Törökországnak nem áll szándékában megtámadni a szomszédos Szíriát, amely lelőtte egy katonai repülőgépét a Földközi-tenger felett - jelentette ki szerdán Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

2012.06.27 14:59MTI

Egy nappal korábban a kormányfő fenyegető hangon nyilatkozott a hadsereg által foganatosított ellenlépésekről, s azt hangoztatta, hogy a török felderítő repülőgép elleni szándékos, ellenséges támadás nem marad megválaszolatlanul.

"Törökországnak, a török népnek nem áll szándékában megtámadni Szíriát" - mondta most, hangsúlyozva, hogy országa "nem tanúsít ellenséges magatartást egyetlen országgal szemben sem". Mindazonáltal - Szíria említése nélkül - azt ígérte, hogy "a leghatározottabb válaszban" részesítenek minden, Törökország ellen irányuló "ellenséges cselekedetet".

Erdogan az első török gyártmányú, TAI Hürkus típusú katonai repülőgép avatási ünnepségén mondott beszédet, amiről a török televíziók is beszámoltak. A Hürkus kétüléses, egymotoros, légcsavaros gép, amelyet kiképzési célokra és földi célpontok elleni támadásokra fejlesztett ki a Turkish Aerospace Industries (TAI) vállalat.

A török légierő egy F-4E típusú felderítő gépének június 22-i lelövésére válaszul Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a török hadsereg mostantól válaszolni fog a szíriai katonák minden határsértésére.

Erdogan azt is mondta, hogy Törökország támogatni fogja a szíriai népet Bassár el-Aszad elnök "véres" diktatúrájának megdöntésében.

Keddi bejelentésével egy időben a NATO brüsszeli tanácsülése elfogadhatatlannak minősítette az incidenst, és együttérzéséről biztosította Ankarát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.