Asszád exkluzív

Szíria: "Azt hittük, izraeli gépet lövünk"

Asszád szír elnök egy török újságnak elmondta, sajnálja, hogy lelőtték a török gépet, ami miatt megnőtt a feszültség a két ország között.

2012.07.04 08:03Konrád - ma.hu

“Csak akkor tudtuk meg, hogy a gép török, miután lelőttük. Bárcsak ne lőttük volna le” - idézte a Cumhuriyet újság az elnököt a kedden leközölt exkluzív interjúban. “A repülőgép egy olyan útvonalat használt, ahol korábban három alaklommal is izraeli gépek repültek. A katonák azért lőtték le, mert nem látszott a radaron és nem volt róla információnk” - adott magyarázatot az elnök. “Persze boldog lennék, ha izraeli gép lett volna” - tette hozzá Asszád.

A szíriai hadsereg még a múlt hónapban lőtte le a török RF-4E felderítő repülőgépet, mikor az megsértette az ország légterét. Az incidens fokozta a feszültséget a két ország között, aminek legmarkánsabb példája, hogy mindkét fél megnövelte a határ mellett állomásozó csapatai számát.

Ankara szerint a repülő tesztrepülést hajtott végre és azután lőtték le, hogy visszatért a nemzetközi légtérbe. Emiatt az esetet Törökország elleni agressziónak tekintik. Damaszkusz viszont kijelentette, a gépet a légvédelem még a szíriai légtérben szedte le, és önvédelemnek tekintik az esetet.

Asszád biztosította az újságot, ha kiderül, hogy Törökországnak van igaza a lelövés pontos helyével kapcsolatban, akkor kész azonnal bocsánatot kérni. “Nem hagyjuk, hogy a feszültség a két ország között összetűzéshez vezessen, ami mindkét félnek káros lenne”. A Cumhuriyet nem adott pontos információt arról, mikor készítették az interjút az elnökkel, de Asszád abban említést tesz a szombati - természetesen Szíriáról szóló - nemzetközi konferenciáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.