Iszlamista szélsőségesek

Vallási erőszak: legalább 80-an haltak meg Nigériában

Legalább 80 ember halt meg vasárnap óta Észak-Nigériában az iszlamista szélsőségesek által elkövetett merényletek nyomán kitört összecsapásokban - közölték szerdán rendőrségi és vöröskeresztes források.

2012.06.20 15:41MTI

A Boko Haram nevű iszlamista szervezet tagjai kedden tűzpárbajt vívtak biztonsági erőkkel az északi Damaturu városban, a radikális szekta fellegvárának közelében. Helyi rendőrségi források szerint 34 felkelőt öltek meg és az összecsapásban meghalt a kormányerők hat embere is.

A vasárnap Nigéria északi részén keresztény templomok ellen elkövetett támadásokban legalább 40 ember veszítette életét és sok volt a sebesült is. A merényleteket követően számos helyen tüntetésekre és erőszakos összecsapásokra került sor a muszlim és keresztény közösségek között, mecseteket, benzinkutakat, járműveket és boltokat is felgyújtottak.

Szemtanúk szerint voltak esetek, mikor keresztény fiatalok útzárakat állítottak fel, a muszlimokat kirángatták autójukból vagy lerángatták motorkerékpárjukról és megölték őket.

A Boko Haram támadásai során 2009 közepe óta több mint ezren haltak meg. A szervezet célja, hogy egy muzulmán kalifátust hozzon létre Nigéria döntően muszlimok lakta északi részében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.