Egy tokiói kávézóban vették őrizetbe

Elfogták a szarin ideggázzal gyilkoló japán szekta utolsó körözött tagját is

A japán hatóságok letartóztatták a hírhedt Aum Sinrikjo szekta utolsó körözött tagját. Az NHK állami televízió péntek reggeli közlése szerint az 54 éves Takahasi Kacuját egy tokiói kávézóban vették őrizetbe.

2012.06.15 07:32MTI

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) 1995-ben szarin ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakcióban 13 ember meghalt, több mint hatezren pedig különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót halálra ítélték 12 további szektataggal együtt, de az ítéletet még nem hajtották végre. A szekta mintegy 200 tagja pedig börtönbüntetést kapott.

Az utolsó, mostanáig rejtőzködő szektatag üldözése két hete helikopterek és mintegy ötezer rendőr bevetésével folyt Tokióban és a főváros közvetlen környékén. Minderre azután került sor, hogy a hatóságok nem sokkal korábban őrizetbe vették a két utolsó körözött tag egyikét. Kikucsi Naokót Tokió mellett fogták el.

Az Aum Sinrikjónak ma néhány száz tagja van, de "fénykorában" Japánban mintegy tízezer tagja volt, és a szervezet szerint ennél is több Oroszországban. A szekta jelenleg állandó hatósági felügyelet alatt áll, és mostani vezetői elhatárolódtak Aszaharától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.