Spórolni akartak az alapanyagon

Több tízezer kacsatojást mérgeztek meg ipari sóval

Akár mérgezést is okozhatnak azok a kacsatojások, amelyeket ipari só felhasználásával készítettek el egy lakásból átalakított műhelyben: az élelmezési célra nem használható ízesítővel spórolni akartak.

2012.06.04 11:29ma.hu / MTI

52 ezer tojást lefoglaltak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök, de mintegy további 50 ezer darab sós kacsatojás már forgalomba kerülhetett abból a dél-kínai műhelyből, melyben a kedvelt csemege elkészítéséhez élelmezési só helyett ipari terméket használtak. A helyi lapok emlékeztetnek arra, hogy az ipari só akár mérgezést is okozhat, nem véletlen, hogy ennek az értékesítése is különleges igazolás birtokában engedélyezett, de élelmiszerekhez semmiképp nem szabad felhasználni.

A lakásból átalakított műhelyben három férfi vélhetően spórolási céllal fordult a potenciálisan mérgező alapanyaghoz, az ugyanis mindössze 800 jüanba (31 ezer forint) kerül tonnánként, míg az étkezési sóért 1400 jüant (54 ezer forintot) kell fizetni. A rajtaütéskor három fővel dolgozó vállalkozó helyzetét az ipari só felhasználása mellett tovább súlyosbítja, hogy a tojások feldolgozásához sem volt engedélye, és egyelőre az sem tisztázott, hogy hogyan jutott a szigorú előírásokhoz kötődő termékhez.

A munkások mindenesetre nincsenek veszélyben, róluk a vizsgálat már megállapította, hogy nem fogyasztottak az ipari sóval készített kedvelt finomságból. A veszélyt főként az ipari sóban található mérgező nitrit, valamint az alkalmanként ugyancsak előforduló ólom és arzén jelenti, amelyek a szervezetbe kerülve halált okozhatnak, de enyhébb esetben is nehézlégzéssel, hányingerrel és súlyos hasmenéssel járhat a fogyasztásuk.

2006-ban ugyancsak ipari sóval készítették a kacsatojásokat, amelyek két ember halálát okozták, további húszan pedig ételmérgezést kaptak, 2009-ben egy halálos áldozattal és 25 mérgezéssel járt az ipari sóval készült kacsatojás fogyasztása.

Nemcsak ehhez az ételhez használnak mérgező alapanyagot: ipari sóra bukkantak már szójaszószban és tartósított zöldségekben is, valamint egy kifőzde is ezzel ízesítette ételeit. További problémákat vet fel, hogy a csomagolás szerint étkezési sóként árult anyag helyett is bukkantak már ipari sóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.