Több száz diák került kórházba

Afganisztán - Tömeges mérgezés egy középiskolában

Legkevesebb 250 diákfiú szenvedett mérgezést kedden az Afganisztán keleti részében található Hoszt tartomány egyik középiskolájában.

2012.05.15 14:24MTI

Szardar Moahmmed Zazai, tartományi rendőrfőnök elmondta, hogy a megmérgezett fiúkat a tartományi főváros Hoszt egyik kórházába szállították. Az előzetes vizsgálatok szerint a diákok rosszullétét az ivóvíz szennyezése okozta. Néhányan már hazamehettek, de még így is sokakat ápolnak a kórházban.
   
A történtekért egyelőre senki sem vállalt felelősséget.
   
Ez a harmadik ilyen eset az idén márciusban kezdődött tanévben. A múlt hónapban hasonló ételmérgezés történt az észak-afganisztáni Takhar tartományban, ahol több mint 150 diáklányt szállítottak kórházba. Az ugyancsak északi Balh tartományban pedig tucatnyi lányt mérgeztek meg áprilisban.
   
A tálib szélsőségesek, amíg 2001-ig a hatalomban voltak, tiltották, hogy a lányok iskolába járjanak, és a nők kíséret nélkül nem mozdulhattak ki otthonaikból.
   
A múlt héten, május 8-án öt oktatási dolgozót meggyilkoltak, hét másikat megsebesítettek, amikor járművüket Paktika tartományban fegyveresek megtámadták.
   
Faruk Vardak oktatási miniszter múlt vasárnap azt mondta, hogy a bizonytalan helyzet miatt az országban több mint 530 iskola tart zárva, és több mint háromszázezer diák maradt oktatás nélkül 11 tartományban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.