Betegsége miatt engedték szabadon a börtönből

Meghalt a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök

Fia közölte: elhunyt vasárnap a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök.

2012.05.20 15:48MTI

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi rákbetegségen szenvedett, ezért majdnem három éve kiengedték a skóciai börtönből, ahol életfogytiglani szabadságvesztését töltötte. Hazatérésekor népi hősként fogadták Líbiában. A nyilvánosság elől elzárkózva töltötte napjait Tripoliban, egy elegáns villában.
   
Kiszabadulása nagy felzúdulást okozott az 1998-as merénylet 270 halálos áldozatának családtagjai körében, és általában a brit és amerikai közvéleményben. Egyes vélemények szerint London azért egyezett bele kiengedésébe, hogy megóvja líbiai gazdasági kapcsolatait, de ezt a kormány hevesen tagadta.
   
Megrahi a legutóbb, tavaly decemberben adott nyilatkozatában azt állította, hogy ártatlanul ítélték el. Az ügyről Líbia új vezetői sem hoztak nyilvánosságra új bizonyítékokat.
   
Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak, az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.
   
Megrahit 60 éves korában érte a halál. Özvegyet és öt gyereket hagyott hátra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.