Nem volt idegen Bécsben a meggyilkolt volt líbiai

Bécs volt a volt líbiai kormányfő második otthona

Nem mozgott idegenként az osztrák fővárosban a bukott líbiai rezsim egykori kormányfője és olajipari minisztere, Sukri Ganem, akinek holttestét vasárnap az Új-Dunában találták meg. A bécsi székhelyű OPEC volt alelnökének lakása, bankszámlája és - sajtóértesülések szerint - cégei is voltak Bécsben.

2012.04.30 12:10MTI

Ganemet éveken át a tavaly megbuktatott diktátort, Moammer Kadhafit körülvevő személyek belső köréhez tartozóként tartották számon, mígnem tavaly májusban, a líbiai felkelések kezdete után három hónappal külföldre menekült, és hátat fordított a rendszernek - emlékeztetett az APA osztrák hírügynökség.

2003-2006 között miniszterelnök, 2006-2011 között az állami olajipari társaság elnöke volt, és a befolyásos olajipari miniszteri posztot töltötte be.

Bécsben Ganem otthonosan mozoghatott. Éveken át volt a bécsi székhelyű Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) alelnöke. Az ENSZ-negyed közelében lakása is volt, nem túl messze attól a helytől, ahol holttestét vasárnap egy járókelő felfedezte. Osztrák sajtóértesülések szerint két lánya osztrák állampolgársággal rendelkezik, és több cég is volt a nevén. Az utóbbi időszakban egy belvárosi irodában dolgozott.

Az amerikai pénzügyminisztérium tavaly áprilisban, a Kadhafi-rezsim elleni szankciók keretében, más líbiai vezetők számláival együtt zárolta Ganem amerikai bankszámlákon lévő javait is. Dezertálása előtt, márciusban egy ideig Ausztriában is mérlegelték vagyona befagyasztását, miután felmerült a gyanú, hogy milliárd eurós nagyságrendű összegeket helyezett el osztrák számlákon az akkori hatalom tagjainak megbízásából.

Ganem valamikor szombat este és vasárnap reggel között hagyhatta el lakását, ismeretlen okból. Egy rendőrségi szóvivő közlése szerint nem találtak a holttesten idegenkezűségre utaló nyomot, sem arra való utalást, hogy öngyilkosságra készült volna. A sajtónak nyilatkozó szóvivő azonban kitért arra is, hogy ha Ganemet belökték a vízbe, akkor nem is lehet rajta idegenkezűségre utaló nyom. Ezért ezt a lehetőséget sem zárták ki, ahogy azt sem, hogy rosszul lett, és a vízbe esett. A szóvivő közölte azt is: a rendőrség nem abból indul ki, hogy politikai indíttatású ügyről van szó.

Amír el-Bajati újságíró és iszlám-szakértő szerint külföldre távozása után Ganem valószínűleg tartott az akkor még hatalmon lévő Kadhafi-rezsim bosszújától. Emellett Ganem egyre inkább kényelmetlenül érezhette magát, mert az interneten állítólagos korrupciós ügyekkel hozták összefüggésbe a nevét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.