Valahogy a vízbe került

Fulladás okozhatta a volt líbiai olajipari miniszter halálát

Az első boncolási eredmények szerint vízbe fúlt Sukri Ganem volt líbiai olajipari miniszter, a rendőrség azonban továbbra sem zárja ki az idegenkezűséget - közölte hétfőn egy hatósági szóvivő.

2012.04.30 13:31MTI

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hogyan és milyen körülmények között halt meg a Kadhafi-rezsim egykori magas rangú tagja, akinek a holttestét vasárnap reggel egy járókelő vette észre a bécsi Új-Dunában.
   
Az előzetes boncolási eredmények nem mutattak ki idegenkezűségre utaló nyomot - mondta Roman Hahslinger szóvivő az osztrák rádiónak. "Természetesen nem zárunk ki semmit sem, és a boncolással párhuzamosan folyik a nyomozás is" - tette hozzá. Végleges boncolási eredmény legkevesebb egy hét múlva, a toxikológiai vizsgálat ismeretében várható a rendőrség szerint.
   
A volt miniszter tavaly a felkelés kitörése után szakított a diktatórikus Kadhafi-rezsimmel. Meg nem erősített hírek szerint azóta is tartott Kadhafi híveinek bosszújától. A szóvivő közlése szerint a rendőrség nem tud arról, hogy a férfi közvetlen fenyegetésnek lett volna kitéve.
   
Hozzátartozók tanúvallomásai szerint Ganem szombat este elhagyta bécsi lakását, hogy találkozzon valakivel, de még aznap haza is ment - számolt be az ORF. A szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón arra is kitért: Ganem szombat este egyik lányának elmondása szerint arra panaszkodott, hogy nem érzi jól magát. A család néhány száz méterre lakik attól a helytől, ahol a vízben megtalálták a holttestet. A férfin utcai viselet volt, amikor rátaláltak.
   
A szóvivő szerint félreértés alapján terjedhetett el vasárnap, hogy Ganem özvegye azt állította, férje szívinfarktusban, lakásán halt meg. "Tudomásunk szerint ezt egy líbiai újságíró adta hírül, miután beszélt a családdal, de ez az állítás később tévesnek bizonyult" - mondta.
   
Sukri Ganem 2003-2006 között miniszterelnök, 2006-2011 között a líbiai állami olajipari társaság elnöke volt, és a befolyásos olajipari miniszteri posztot töltötte be. Tavaly tavasszal, a líbiai felkelés kezdete után külföldre menekült, és bejelentette, hogy szakít a Kadhafi-rezsimmel. Rómában kiadott sajtóközleményében úgy fogalmazott, sokáig bízott abban, hogy belső reformokra kerül sor az országban. Végül azonban úgy találta, hogy ez nem lehetséges, főként az "elviselhetetlenné vált erőszak" miatt. Kijelentette azt is, hogy munkálkodni akar egy demokratikus Líbia felépítésén, "ahol az emberi jogok uralma érvényesül", de nem csatlakozott az ellenzékhez.
   
Reformbarátként írta le Ganemet David Bachmann, a líbiai osztrák kereskedelmi kirendeltség tagja is az osztrák rádiónak nyilatkozva. A későbbi olajipari minisztert Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám ajánlotta apja figyelmébe. Kadhafi fia az 1990-években, bécsi tanulmányai idején ismerkedett meg Ganemmel.
   
Ganem korábban éveken át a bécsi székhelyű OPEC alelnöke is volt, és sajtóértesülések szerint disszidálása óta olajipari tanácsadó céget működtetett az osztrák fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.