Az államfő pártja a nagy esélyes

Balhémentesen zajlottak a választások Örményországban

Örményországban rendbontások nélkül befejeződtek a vasárnapi parlamenti választások, amelyek nagy esélyese Szerzs Szargszján államfő pártja, az Örményország Köztársasági Pártja elnevezésű politikai erő.

2012.05.06 19:13MTI

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint 20 órakor zárták be, és az előzetes adatok szerint 17 óráig a szavazók 51,53 százaléka adta le voksát. A legutóbbi választásokon, 2007-ben 17 órakor a részvételi arány 45,8 százalékos volt - közölte a központi választási bizottság.
   
A választás tisztaságára több mint 600 nemzetközi és több mint 30 ezer hazai megfigyelő ügyelt. A Független Államok Közössége (FÁK) megfigyelői nem találtak kifogásolnivalót a szavazás lebonyolításában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nagyobb törvénysértések nem történtek, helyi médiajelentések szerint történtek szavazatvásárlások. Az ellenzék képviselői több szabálytalanságról számoltak be, amelyeknek kivizsgálását a rendőrség megkezdte.
   
Az Örményország Köztársasági Pártja a választások nagy esélyese, amely a szavazatok több mint felét szeretné elérni, hogy elkerülje a koalíciós kényszert. Az előző törvényhozásban a pártnak 62 képviselői helye volt a 131 közül. A szavazást egyben a  jövő évi elnökválasztáson ismét indulni kívánó Szargszján iránti bizalom próbájának is tekintik
   
A köztársasági párt koalíciós partnere, a Virágzó Örményország Pártja a választás idején hevesen bírálta Szargszján pártját, abbéli szándékában, hogy elegendő szavazatot kapjanak, amivel a hatalom megosztására kényszeríthetik Szarkszjánt nemcsak a parlamentben, de a kormányban is. A Levon Ter-Petroszján volt államfő vezette ellenzéki Örmény Nemzeti Kongresszus várhatóan szintén bekerül a parlamentbe. A szavazáskor Ter-Petroszján közölte: azt várja, hogy a választás becsületesen zajlik. "Ha a választásokkal kapcsolatban minden rendben van, elfogadunk bármilyen eredményt" - mondta.
   
Az EBESZ szerint a 3,3 milliós volt szovjetköztársaság kormánya az elmúlt években tett lépéseket a szabad és tisztességes választások irányába, módosította a választási törvényeket és bevezette az online szavazásmegfigyelő programot. A választáson alig kevesebb mint 2,5 millió szavazásra jogosult adhatta le voksát kilenc párt, illetve választási szövetség jelöltjeire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.