Orosz "plágium"

Medvegyev a puha Putyin?

Dmitrij Medvegyev távozó orosz elnök a lakosság szemében egyfajta másolata az államfői posztra napokon belül visszatérő Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek, csak kevésbé kemény kiadásban.

2012.05.03 15:12MTI

Borisz Dubin, a Levada közvélemény-kutató központ vezető munkatársa nemrég az Ogonyok című lapban elemezte az államfőről alkotott társadalmi képet. Elmondása szerint, amikor arra keresték a választ, melyik társadalmi réteg érdekeit fejezi ki Putyin, melyikét Medvegyev, kiderült, hogy a megkérdezettek szerint a leköszönő államfő az oligarchák, a bürokraták és a rendvédelmi erők érdekeit kevésbé, míg a május 7-én újra államfői posztra lépő kormányfő egy kicsivel jobban képviseli.
   
Ha azt kérdezték az orosz polgároktól, ki a szimpatikusabb a két államférfi közül és kit nem kedvelnek, akkor az derült ki, hogy Putyin kicsivel szimpatikusabb Medvegyevnél. A lakosság szerint Oroszország gazdasági stabilitása és a világban elfoglalt helye Putyinnak köszönhető, az áremelkedésről és más kellemetlenségekről Medvegyev tehet.
   
Az eltelt négy évben voltak olyan periódusok, amikor Medvegyev népszerűsége nőtt. Különösen érzékelhető volt ez akkor, amikor meghirdette modernizációs programját. Putyin azonban meglehetősen gyorsan átvette a kezdeményezést, és Medvegyev figurája ismét elhalványult a köztudatban. Nyilvánvaló politikai harc sohasem alakult ki közöttük.
   
Sorsdöntő volt Medvegyev számára tavaly szeptember 24-e, amikor a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) kongresszusán azt javasolta, hogy a párt támogassa Putyin indulását az idei elnökválasztáson, Putyin pedig Medvegyevet javasolta leendő kormányfőnek, illetve a párt listavezetőjének a decemberi parlamenti választásokon.
   
Bár az oroszok többsége ugyan még legjobb időszakaiban sem tartotta Medvegyevet önálló politikusnak, a helycsere meghirdetését követően a benne reménykedők végképp elvesztették minden illúziójukat, hiszen világossá vált, hogy Medvegyev nem csak átadta a helyét, de elveszítette az ellenőrzést az innovációs fejlesztések felett.
   
Az orosz lakosság szerint ráadásul az elmúlt négy évben semmilyen előrelépés nem történt. A hatalom továbbra sem tud megbirkózni a korrupcióval, nem képes biztosítani a jövedelmek igazságos elosztását, csökkenteni az árakat és a létfenntartási költségeket, megállítani a hanyatlást minden téren, a kommunális szolgáltatásoktól kezdve az egészségügyig.
   
A kutató szerint az orosz vezetés úgy vesztegetett el négy évet, hogy valamennyi gazdasági feltétel biztosított volt a fejlődésre az energiahordozók iránti nagy keresletnek köszönhetően. A lakosság rövidtávú emlékezetében ez a kudarc azonban nem Putyin, hanem Medvegyev nevével köthető össze.

A "havas forradalom" - ahogy Borisz Dubin a decemberi parlamenti választásokat követő tiltakozó mozgalmat nevezi - Medvegyev idején tört ki. Az okok között, amelyek miatt az emberek az utcára vonultak, a Medvegyev-Putyin tandem helycseréje az elsők között szerepelt. Kiderült, hogy Oroszországban vannak olyan erők, akik látnak más alternatívát, sőt nem félnek tőle, és nem félnek a politikai versengéstől sem.
   
Most, amikor úgy tűnik, hogy eljött a hatalomhoz való másfajta viszony ideje, a hatalom nincs rá felkészülve. A társadalom ugyanis partnerré szeretne válni, ami azonban a hatalom számára teljességgel elfogadhatatlan - véli a Levada központ munkatársa.
   
Dmitrij Medvegyev 2008-ban úgy került a világ legnagyobb országának élére, hogy Vlagyimir Putyin az alkotmány értelmében egy végtében harmadszor már nem indulhatott az államfői posztért, s őbenne találta meg a megfelelő utódot. A Putyinnál 13 évvel fiatalabb Medvegyev ekkor még jóformán ismeretlen volt a közvélemény előtt, holott addigra már számos fontos posztot töltött be az orosz vezetésben.
   
1965-ben született Leningrádban (a mai Szentpéterváron), ott végezte el a jogi egyetemet, majd az önkormányzatnál kezdett dolgozni, ahol főnöke nem más volt, mint Vlagyimir Putyin. A későbbiekben is Putyint követte, aki 1999-ben, amikor miniszterelnök lett, Moszkvába hívta. 2000-ben Putyint államfővé választották, és ő három évvel később Medvegyevet tette meg az elnöki adminisztráció vezetőjévé.
   
2005 novemberében hirtelen első miniszterelnök-helyettessé nevezte ki. Megfigyelők ezt már a tervezett utódlás jeleként értékelték, s 2008-ban valóban ő léphetett mentora helyére, az államfői posztra, amíg Putyin átmenetileg a miniszterelnöki bársonyszéket foglalta el.
   
Amikor államfővé választották, Medvegyev egy modern, a rockzenét szerető politikus képében próbált megjelenni a közvélemény előtt, ezzel is megkülönböztetve magát a KGB-s múltú Putyintól. Az új technológiák imádójaként, blogolóként és Twitter-rajongóként Oroszország modernizálását tette meg legfőbb céljává.
   
Állandóan a befektetési légkör javításáról, s a nyersanyagexporttól való függőség megszüntetéséről beszélt. Programjának másik fő pontja a korrupció elleni fellépés volt. Számos vezető tisztségviselőt távolított el. Még a korábban érinthetetlennek tűnő moszkvai polgármester, Jurij Luzskov távozását is elérte. Az államfői posztról leköszönő Medvegyev egy múlt heti televíziós interjúban azonban elismerte: a korrupció elleni küzdelem szerény eredményeket hozott.
   
Megszólalásainak liberalizmusa nem érvényesült a mindennapi gyakorlatban. A megfigyelők túlnyomó többsége mindig is úgy látta: valójában Putyin dönt az ország legfőbb kérdéseiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.